"Истината е на наша страна, а истината е сила!" избухна Владимир Путин в микрофона на Червения площад миналата седмица след грандиозната церемония, на която обяви анексията четири големи части от Украйна, обобщава Би Би СИ.

"Победата ще бъде наша!"

Но в реалния свят нещата изглеждат съвсем различно.

Дори когато президентът на Русия подписваше в Кремъл своите незаконни договори за анексиране, украинските сили напредваха във вътрешността на току-що завзетите от него територии.

Путин е доволен от руската икономика въпреки санкциите

Путин е доволен от руската икономика въпреки санкциите

Той обаче очаква натискът от наказателните мерки срещу Москва да се засили

Стотици хиляди мъже бягат от Русия, вместо да бъдат призовани да се бият в разширяващата се война.

И нещата на бойното поле вървят толкова зле, че г-н Путин и неговите верни сега преформулират това, което някога твърдяха, че е "денацификация" на Украйна и защита на рускоговорящите, като екзистенциална борба срещу целия "колективен" Запад.

Това е истината и никой от фактите не е на страната на Русия.

"Той е в сляпа зона. Изглежда, че не вижда какво се случва", твърди редакторът на Riddle Russia Антон Барбашин за руския президент.

Подобно на мнозина, политологът смята, че Путин е бил хванат напълно неподготвен от силната подкрепа на Запада за Киев, както и от яростната съпротива на самата Украйна срещу окупацията.

Путин освободи всички студенти и аспиранти от мобилизация

Путин освободи всички студенти и аспиранти от мобилизация

Указът обхваща и частните учебни заведения

Днес, когато навършва 70 години, след повече от 20 години на власт, руският лидер изглежда е станал жертва на собствената си система. Автократичният му стил възпрепятства достъпа му до солидна разузнавателна информация.

"Не можеш да поставяш под съмнение идеите му", обяснява Татяна Становая, ръководител на анализаторската компания R.Politik.

"Всички, които работят с Путин, знаят неговата картина на света и на Украйна, знаят очакванията му. Те не могат да му предоставят информация, която противоречи на неговата визия. Просто така работи."

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

ISW: Путин подготвя почвата Шойгу да поеме вината за провала в Украйна

Стъпки към анексия на фона на украински успехи

В последното обръщение на президента, произнесено под позлатените полилеи на Кремъл, той отново изложи визията си за нов световен ред.

"Много от основните прогнози, с които Кремъл работеше, не се оправдаха и не изглежда Путин да има план Б, освен да продължи да изтласква хора към фронтовата линия и да се надява, че числеността ще попречи на Украйна да напредне още повече", смята Антон Барбашин.

"Изтласкването на хората на преден план" само по себе си е значителна промяна.

Владимир Путин продължава да нарича инвазията си "специална военна операция" - като я описва като ограничена по обхват и краткотрайна.

Много руснаци бяха в състояние да приемат това - дори да го подкрепят - докато то не ги засягаше пряко. Но мобилизацията на запасняците превърна нещо далечно и абстрактно в много близък и личен риск.

Регионалните политици се надпреварват в съветски стил да преизпълняват квотите си, като призовават възможно най-много мъже.

"Това е момент на формиране. За повечето руснаци войната започна едва преди няколко седмици", казва Антон Барбашин.

Путин променя статута на "специалната операция" в Украйна?
Обновена

Путин променя статута на "специалната операция" в Украйна?

Очаква се ново обръщение на руския президент към нацията

"През първите месеци загиналите бяха предимно от периферията и по-малките центрове. Но мобилизацията в крайна сметка ще промени това, тъй като ковчезите ще се върнат в Москва и Санкт Петербург."

Призоваването породи множество коментари в социалните мрежи от съпругите и майките на новобранците - тези, които не се втурнаха към границите при обявяването на мобилизацията.

Някои от публикациите им, както и видеоклиповете на самите мъже, разкриват мрачни условия: лоша храна, стари оръжия и липса на основни медицински консумативи. Жените обсъждат изпращането на дамски превръзки за подплатяване на ботушите на мъжете и тампони за превръзване на раните им.

Областният управител на Курска област описва условията в няколко военни части като "просто ужасни", като се стигне дори до липса на униформи.

Но бъркотията с мобилизацията и военният срам на Русия подтикват все повече известни личности да говорят открито.

Когато либералите осъдиха инвазията в Украйна, те бяха арестувани и много от тях все още са зад решетките.

Дори да се нарече война, това е незаконно.

В прокремълските кръгове обаче тази дума вече е нещо обичайно, както и острата критика на руското военно командване.

Депутатът Андрей Картаполов беше последният, който тази седмица призова Министерството на отбраната да "спре да лъже" за руските трудности, защото "нашите хора далеч не са глупави".

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

ISW: Руската армия отстъпва, докато Путин трудно балансира между три фракции в "руския свят"

Не може да си позволи да изгуби подкрепата на нито една от тях

Маргарита Симонян, редактор на телевизионния канал RT, цитира практиката на Сталин да екзекутира "страхливци" и "некомпетентни" генерали.

Но няма публично оспорване на самата инвазия, да не говорим за Владимир Путин.

Държавните медии сега описват заграбването на земя в Украйна като нещо много по-голямо, което очевидно подтиква нацията към по-голяма борба.

"Това е нашата война с тоталния сатанизъм", не по-малко, заяви Владимир Соловьов пред зрителите тази седмица.

"Не става въпрос за Украйна. Целта на Запада е ясна. Смяна на режима и разчленяване на Русия, така че тя вече да не съществува", изрева той.

Това е "истината", в която вярва Владимир Путин, и затова този момент на обективна слабост за Русия е и момент на риск.