Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който аспиранти, медицински ординатори и допълнителни категории студенти получават отсрочка от частичната мобилизация. Той е публикуван официално от пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.

В сряда Путин говори за подписването на този документ. Според него решението ще засегне студентите, които се обучават редовно и задочно в държавно акредитирани университети, колежи, научни организации, както и в обектите на иновативни научно-технологични центрове и в духовни образователни организации. Указът засяга само тези, които за първи път получават образование на съответното ниво.

Решението обхваща и обучаващи се научни и научно-педагогически кадри: аспиранти, ординатори и стажант-асистенти.

Както обясни държавният глава, първоначално от Министерството на отбраната са съобщили, че определени категории граждани не подлежат на частична мобилизация. Но тези решения не бяха отразени в документите, така че сега са направени необходимите корекции.

По-рано държавният глава вече подписа указ, според който повечето студенти от университети и колежи бяха освободени от мобилизация. Според този документ студентите, които се обучават редовно или задочно по програми с държавна акредитация в държавни образователни или научни организации, получават отсрочка. Както обясни самият Путин, новият указ обхваща и частните университети - но с държавна акредитация.

Стотици хиляди предимно млади хора напуснаха Русия след "частичната" мобилизация, обявена от президента Владимир Путин, съобщава Руската служба на Би Би Си, като се позовава на "Телеграм" канала "Верстка".

Каналът изчислява приблизителния брой на напусналите въз основа на отворени данни и получава цифрата от 355 хиляди души.

В Русия образуваха първо дело за отказ от мобилизация

В Русия образуваха първо дело за отказ от мобилизация

Засега правната му основа е неясна