В руския град Пенза е образувано наказателно дело срещу млад мъж, отказал да подпише повиквателна във военния комисариат (мобилизационната служба), съобщи правозащитникът Павел Чиков, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По думите му с участието на специални сили е арестуван 32-годишен мъж, който вече втори ден е в центъра за временно задържане.

Днес трябва да му бъде избрана мярка за неотклонение. Това е първото известно наказателно дело за отказ да бъде получено повиквателно от началото на частичната мобилизация, която Путин обяви на 21 септември.

Делото е образувано по член 328 от Наказателния кодекс на Руската федерация (отклонение от военна служба). В същото време, както посочва Чиков, според разясненията на Върховния съд на Русия, член 328 от Наказателния кодекс на Руската федерация се прилага само за граждани, които се опитват да избегнат наборна военна служба.

Припомняме, че според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от Би Би Си, досега над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.

Москва спира да издава международни паспорти на мобилизирани руснаци

Москва спира да издава международни паспорти на мобилизирани руснаци

На фона на нарастващите страхове, че ще бъдат наложени ограничения за пътуване