Руският президент Владимир Путин може да обяви "промяна в статута на специалната операция" в Украйна, съобщава независимото информационно издание "Реадовка".

Това вероятно ще се случи в ново обръщение на държавния глава към нацията по-късно днес.

Този ход се очаква, след като по-рано днес Путин подписа закон за присъединяване на четирите частично окупирани украински области към Русия, с което завърши официалният процес на анексиране на Донецка и Луганска народна република, както и на Херсонската и Запорожката област.

Путин обяви, че продължава "операцията си" по план

Путин обяви, че продължава "операцията си" по план

Не става ясно какъв е този план

До тази стъпка се стигна, след като в края на септември в окупираните територии бяха проведени референдуми за присъединяване към Русия, като над 85% от жителите им гласуваха "за". Украйна и Западът обаче бяха категорични, че няма да признаят резултатите, защото считат референдумите за нелегитимни.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че поради повишеното ниво на терористични заплахи в Крим трябва незабавно да бъдат премахнати пропуските в сигурността.

От своя страна ръководителят на полуострова Сергей Аксьонов по-рано предположи, че след присъединяването на нови региони към Русия там ще бъде проведена антитерористична операция.

Русия започна военните действия в Украйна през февруари. Докато Западът наричаше конфликта "война" обаче, Москва се придържаше към термина "специална операция".

Путин подписа финално анексията на четирите украински области
Обновена

Путин подписа финално анексията на четирите украински области

Така руската федерация вече се състои от 89 субекта

По-късно през деня говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков отрече информацията.

Засега не се планира да има обръщение към нацията по темата за "преформатиране" на специална военна операция (СВО). Самата информация Песков определи като фейк и допълни, че не са взети решения за промяна на статута на специална военна операция (СВО) в антитерористична операция, заяви Песков.