Руската армия продължава специалната военна операция след установяването на контрол над Луганската народна република.

Продължението на войната обяви руският министър на отбраната след като докладва пред президента Владимир Путин за окончателното освобождаване на Луганската народно република.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават да провеждат специална военна операция", заяви Шойгу.

В момента се извършва разминиране на Лисичанск и околностите му, доставят се хуманитарни материали и се оказва медицинска помощ на цивилни граждани.

Шойгу докладва и за загубите на украинските въоръжени сили като личен състав и като техника в рамките на операцията за превземане на ЛНР и отделно на Лисичанск.

Русия: 2000 украински войници са загинали в битката за Лисичанск

Русия: 2000 украински войници са загинали в битката за Лисичанск

Над 5000 бойци са били ранени

Руският президент Владимир Путин е заявил, че военните части, участвали в операцията в Луганската народна република, трябва да повишат бойната си готовност, но и да си починат, а останалите да се придържат към плана, включително групите "Изток" и "Запад", които "трябва да изпълняват задачите си по предварително одобрения план".

Предложението за продължаване на операцията е дадено от генералите Лапин и Суровикин, става ясно от ТАСС. По този начин той потвърждава констатациите на Института за изследване на войната, който съобщава, че "двама високопоставени военни командири са отговаряли едновременно за тактическите действия в района на Лисичанск".

От това експертите заключават, че Путин придава голямо значение на превземането на Лисичанск и разгръщането на руската армия до административните граници на Луганска област.

Той също така присъжда званието "Герой на Русия" на командира на групировката "Център" генерал-полковник Александър Лапин и на заместник-командира на 8-ма армия от Южния военен окръг генерал-майор Еседула Абачев.

ISW: Путин сменя командири в Украйна, защото войната буксува

ISW: Путин сменя командири в Украйна, защото войната буксува

Кремъл търси успехи на бойното поле