Наскоро Кремъл смени командващия на руските въздушно-десантни сили (ВДВ), може би е уволнен и командващият на Южния военен окръг и назначен нов общ командващ на руските сили в Украйна, което показва, че Кремъл продължава да изпитва трудности във воденето на войната.

Това се посочва в ежедневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 21 юни руските сили осъществиха няколко успешни настъпления в населени места югоизточно от Северодонецк и може би ще успеят да заплашат Лисичанск през следващите дни, като същевременно избегнат трудното противопоставяне при преминаването на река Сиверски Донец.

Великобритания ще налага санкции на Русия до пълното ѝ изтегляне от Украйна

Великобритания ще налага санкции на Русия до пълното ѝ изтегляне от Украйна

Лондон подготвя нов пакет наказателни мерки

Руските сили продължиха да извършват нападения срещу населени места по протежение на магистрала Т1302 Лисичанск-Бахмут, за да прекъснат украинските наземни комуникационни линии.

Руските операции по оста Изюм-Словянск все повече затихват, тъй като руските сили дават приоритет на операциите около Северодонецк.

Руските сили вероятно си възвърнаха източния бряг на река Инхулец от украинския плацдарм, разположен близо до границата между Херсон и Николаевска област.

Руски историк: Украйна не е разклонение на Русия

Руски историк: Украйна не е разклонение на Русия

Андрей Аксенов коментира пред "Ал Джазира" за диктатурата, националната идентичност и войната в Украйна

Според съобщенията украинските сили са нанесли удари по руски позиции на остров Змийний в Черно море, вероятно за да унищожат руските укрепления и оборудване на острова, но ISW не може да потвърди конкуриращите се украински и руски твърдения за резултатите от атаката.

Руските окупационни власти продължават да се сблъскват с предизвикателства при набирането на местни сътрудници и вероятно разчитат на руски правителствен персонал, за да затвърдят обществения си контрол върху окупираните украински територии.

Руските сили продължават да се сблъскват с предизвикателствата при формирането на силите и ангажират неподготвени военнослужещи на договор за инвазията в Украйна. Руската служба на Би Би Си съобщи на 20 юни, че новите руски новобранци получават само 3 до 7 дни обучение, преди да бъдат изпратени в най-активните сектори на фронта.

Украйна задържа двама висши служители, заподозрени в шпионаж за Русия

Украйна задържа двама висши служители, заподозрени в шпионаж за Русия

Москва им плащала от 2000 до 15 000 долара за задача

Би Би Си съобщи също, че доброволците от конвенционалната руска армия, частите на Росгвардия и наемниците от групата "Вагнер" са се превърнали в основна ударна сила на Русия, за разлика от пълните конвенционални военни части. ISW вече е оценявала, че руските части в Източна Украйна страдат от слаба комплектованост с пехота, което забавя способността им да завземат градски терени. Руските военни предлагат значителни финансови стимули за осигуряване на допълнителни новобранци, като все повече пренебрегват тяхната възраст, здравословно състояние, криминални досиета и други установени изисквания за служба.

На 21 юни украинският генерален щаб съобщи, че руските подразделения на въздушно-десантните войски (ВДВ) са принудени да наемат офицери от резерва на краткосрочни тримесечни договори поради значителните загуби на офицери, а Би Би Си съобщи, че руското министерство на отбраната предлага да изплати заемите и дълговете на доброволците, за да привлече новобранци.