Украйна е задържала висш правителствен служител и бизнес лидер, заподозрени, че са част от руска шпионска мрежа. Това съобщи Службата за сигурност на Украйна, цитирана от "Ройтерс".

Службата за сигурност (СБУ) не посочи имената на двамата заподозрени, но разкри, че става въпрос за висш служител в секретариата на Министерския съвет и за началник на отдел в Търговско-промишлена палата.

В "Телеграм" от службата посочват, че е била извършена "многоетапна специална операция" за неутрализиране на предполагаемия шпионски кръг, в резултат на която са били задържани двамата заподозрени.

Руски контраразузнавачи открили публична шпионска мрежа в Украйна

Руски контраразузнавачи открили публична шпионска мрежа в Украйна

Съществуването на чатбот обаче не е тайна

"Тези служители са предавали на врага различна разузнавателна информация: от състоянието на нашата отбранителна способност до договореностите на държавната граница и лични данни на украинските служители на реда", отбелязват от СБУ.

Видеозапис показва двамата заподозрени, седнали пред украинско знаме, да признават, че са сътрудничили на Москва от началото на руската инвазия на 24 февруари. "Ройтерс" пояснява, че не е ясно дали твърденията им са били направени под натиск.

СБУ съобщава, че Русия е плащала на заподозрените от 2000 до 15 000 долара за задача, в зависимост от нивото на секретност и важността на информацията. Единият от мъжете посочва във видеото, че е получил общо 33 000 долара за дейността си, а другият - 27 000 долара.

Единият от заподозрените с кодово име "Киреев" твърди, че е сътрудничил на Русия от 2016 г., а другият - че е правил това от 2019 г.

Украйна за обвиненията на Беларус срещу украински дипломати в шпионаж: Провокация!

Украйна за обвиненията на Беларус срещу украински дипломати в шпионаж: Провокация!

Минск може да търси оправдание за нападение…