Американският Институт за изследване на войната (ISW) в обобщен анализ на ситуацията от 23 юни пише, че руските войски са постигнали значителни успехи и най-вероятно вече са достигнали южните покрайнини на Лисичанск, но пък загубата на агломерацията Северодонецк - Лисичанск от украинците няма да промени цялостната ситуация в полза на Русия.

"Загубата на Северодонецк и Лисичанск няма да представлява повратна точка във войната. Макар и в продължение на седмици украинските сили да продължиха да понасят големи загуби, като цяло постигнаха целта си - забавиха и деградираха руските сили и им попречиха да се съсредоточат върху по-обещаващи настъпателни направления", пише ISW.

Анализаторите на института смятат, че руските офанзиви вероятно ще се забавят през следващите седмици, независимо дали ще превземат Лисичанск, или не, и това може да отвори за украинците прозорец за предпазливи контраатаки.

Зеленски: Русия иска да превърне целия Донбас в Мариупол

Зеленски: Русия иска да превърне целия Донбас в Мариупол

В Мариупол са загинали над 22 хиляди цивилни

В своето обобщение, което изготвят въз основа на много открити източници, анализаторите на ISW припомнят по-специално думите на Серхий Гайдай, ръководител на Луганската областна администрация, че може да се наложи украинската армия да се изтегли от Лисичанск на нови позиции, за да избегне обкръжаване. Това се отнася и до Северодонецк.

Идеологическата привързаност на Кремъл към превземането на Северодонецк, подобно на предишната обсада на "Азовстал", вероятно ще бъде в крайна сметка в ущърб на руските възможности за бъдещи настъпления в Украйна.

ISW също така посочва, че руснаците вероятно са успели да прекъснат магистралата Бахмут-Лисичанск и обстрелват единствения останал път към Лисичанск, водещ от Северск.

Магистралата Лисичанск - Бахмут вече не е проходима

Магистралата Лисичанск - Бахмут вече не е проходима

Руската армия се готви да форсира река Северски Донецк

Текущите беларуски мобилизационни учения продължават в Гомелска област до 1 юли, но е малко вероятно да са подготовка за пряко беларуско участие във войната в Украйна.

Въпреки че Беларус и Русия поддържат тясно военно сътрудничество, продължаващите беларуски учения вероятно имат за цел само да заплашват Украйна. Малко вероятно е да влезе във войната в Украйна от името на Русия, тъй като беларуският президент Александър Лукашенко не може да си позволи вътрешните последици от въвличането на ограничените си военни средства в скъпоструваща чужда война.