Украинските войски може да се наложи да се оттеглят от град Лисичанск, за да избегнат обкръжаване, след като руските сили превзеха две селища на юг от него, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от Ройтерс.

Лисичанск и близкият Северодонецк се превърнаха във фокус на руската офанзива в източния регион Донбас и битката там наближава "ожесточена кулминация", каза съветникът на украинския президент Олексий Арестович в сряда.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди в четвъртък загубата на селата Рай-Олександровка и Лоскутивка, които се намират на около 5 км от Лисичанск, и предупреди, че руските войски се опитват да обкръжат украинските сили там.

Във връзка с развитието на събиятията губернаторът Гайдай каза, че украинските войски може да се наложи да се оттеглят.

"За да се избегне обкръжението, нашето командване може да нареди войските да се оттеглят на нови позиции", каза той по националната телевизия. "Целият Лисичанск е в обсега на техния огън. В града е много опасно."

Той каза, че до Лисичанск все още може да се стигне по шосе, което позволява евакуацията на цивилни да продължи. Руската информационна агенция ТАСС по-рано цитира подкрепяни от Русия сепаратисти, че градът е обграден и доставките са прекъснати.

Британското министерство на отбраната заяви в четвъртък, че последните постижения на Русия поставят украинските сили в Лисичанск-Северодонецк под нарастващ натиск.

"Усилията (на Русия) обаче да постигне по-дълбоко обкръжение, за да завземе Западна Донецка област остават в застой", каза британското военно ведомство в "Туитър"

Руските войски унищожават градовете в Източен Донбас по същия начин, както го направиха в Мариупол, каза украинският президент Володимир Зеленски

Зеленски: Русия брутално атакува Донбас

Зеленски: Русия брутално атакува Донбас

Украинската армия води тактическа отбрана

, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Градовете в Донбас, контролирани от Украйна, са подложени на масирани въздушни и артилерийски удари.

"Целта на нашествениците остава същата - стъпка по стъпка да унищожат целия Донбас. Да го изравнят със земята. Лисичанск, Славянск, Краматорск - те възнамеряват да превърнат всички тези градове в Мариупол, да ги оставят в руини", каза Зеленски в своето нощно обръщение към страната