Украинският генерален щаб потвърждава в сутрешната си сводка за фронта, че руските войски са поели контрола над селата Лоскутивка и Рай-Александровка в Луганска област. Това означава, че руската армия се е доближила до целта си да обкръжи украинските войски, защитаващи Горске и Золоте южно от Лисичанск.

Руснаците са и все по-близо до пълно обкръжаване на Северодонецк, където продължават ожесточените боеве за контрол над територията на химическия завод "Азот".

Според украинския генерален щаб, руската армия се готви да форсира река Северски Донец, която разделя Северодонецк и Лисичанск.

Ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай тази сутрин съобщава, че ситуацията в Лисичанск и Северодонецк е изключително трудна.

Според Гайдай "магистралата Лисичанск - Бахмут не е проходима. Украинците наричат магистралата "пътят на живота", тъй като по нея се извършва снабдяването на украинските войски и се евакуират хора. Руската армия се опитва да пресече този път от няколко седмици и в момента край него се водят тежки боеве.

Според Гайдай евакуацията и доставката на хуманитарна помощ обаче в Лисичанск продължават.

ISW: Русия успешно пречи на украинските дронове

ISW: Русия успешно пречи на украинските дронове

До няколко дни руската армия ще превземе Лисичанск

По данни на Генералния щаб руските войски провеждат настъпление и в посока Бахмут и са прехвърлили там един батальон и тактическа група от Централния военен окръг.

Също така в Харковско направление руската армия "съсредоточава основните си усилия, за да попречи на силите за отбрана да достигнат до тила на групата окупационни войски, която действа в Славянско направление". Генералният щаб има предвид опитите на украинските въоръжени сили да започнат офанзива край Изюм, както и по-близо до границата с Русия, за да прекъснат маршрутите за снабдяване на руската армия през Волчанск и Купянск.

По данни на Генералния щаб на ВСУ "пет носителя на крилати ракети "Калибр" с морско базиране (общо до 40 ракети) са в готовност за използване на ракетно оръжие в Черно море.