Русия усъвършенства системите си за противовъздушна отбрана, което все повече затруднява използването на украински безпилотни самолети. Позовавайки се на публикация в списание Foreign Policy, експертите от американския институт за изследване на войната ISW пишат, че поради тази причина украинските въоръжени сили е трябвало до голяма степен да преустановят използването на произведените в Турция бойни дронове Bayraktar, които вече се доказаха във войната в Донбас. Украинските военни се опасяват също, че руската армия може да свали и предоставените от САЩ ударни дронове GrayEagle в региона.

Украинските военновъздушни сили обаче са активни и в други региони, като нанасят успешни удари по руски цели, включително и в Херсонска област.

Украинските сили са използвали безпилотен самолет, за да нанесат удар по петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област. "Украинските сили не са атакували руска инфраструктура от няколко седмици и тази атака вероятно е опит да се наруши логистиката и доставките на гориво за руските операции в Източна Украйна", се казва в прегледа от днешния ден.

Руснаците напредват към Лисичанск

Руснаците напредват към Лисичанск

Русия се опитва да постигне победа единствено чрез количествено предимство

За ситуацията на фронта Институт за военни изследвания отчита, че руснаците са превзели село Киселевка и сега се намират на 15 км от Херсон, както и още две села в Николаевска област. "Това означава, че руските сили трябва да защитават все повече окупираната територия от украински контраатаки", съобщават експертите на ISW.

Също така руснаците продължават да напредват към Лисичанск от южна посока и вероятно ще достигнат града през следващите няколко дни, но засега няма изгледи да могат бързо да превземат целия район Лисичанск - Северодонецк.

В този район руските войски се опитват да достигнат Лисичанск от юг, като в този случай няма да е необходимо да форсират Северски Донецк в Северодонецк, където продължават ожесточените улични сражения. Украинските сили контролират само територията на химическия завод "Азот" в града.

Руските военни продължават да се опитват да поемат контрола над магистралата Бахмут-Лисичанск, но няма потвърдени съобщения за напредването им в тази посока през 22 юни.

Анализаторите предполагат и че руската армия възнамерява да засили офанзивата в района на Бахмут, за да се приближи до Лисичанск и от друга посока, да прекъсне украинските линии за снабдяване и да се опита да поеме контрола над целия район.

Пожар избухна в руска петролна рафинерия до границата с Украйна

Пожар избухна в руска петролна рафинерия до границата с Украйна

На кадри в социалните мрежи се вижда летящ дрон сред съоръженията