Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в ексклузивно интервю за CNN, че според него руският президент Владимир Путин е рационален политик, който сериозно е сбъркал с нахлуването в Украйна.

Пълното интервю, което Байдън даде на журналиста Джейк Тапър, ще бъде излъчено тази вечер.

През последните няколко месеца западните лидери обсъждат какви стъпки може да предприеме Владимир Путин след неуспехите на руската армия в Украйна.

Миналата седмица Байдън предупреди, че рискът от "ядрен Армагедон" е достигнал най-високата си точка от 60 години насам.

Байдън предупреди Путин: Няма да ни уплашиш

Байдън предупреди Путин: Няма да ни уплашиш

Анексията на украински територии е отчаян ход на Москва, САЩ ще защитават "всеки инч" от територията на НАТО

В интервюто за CNN Байдън нарече целите на руския президент в Украйна смешни.

"Слушайте какво казва. Ако чуете речта, която произнесе след като взе решението [да нахлуе], той говори за това, че ще бъде лидер на Русия, който ще обедини всички рускоговорящи. Просто го намирам за ирационално", казва той.

Според Байдън Путин погрешно е смятал, че украинците ще се подчинят на руската армия. Това беше заблуда, която беше опровергана от яростната съпротива на украинците.

"Мисля, Джейк, че той си е мислел, че ще бъде посрещнат с отворени обятия, че това е домът на Майка Русия в Киев и че ще бъде добре дошъл там. Мисля, че той просто напълно се е объркал", каза Байдън.

Байдън осъди руските ракетни удари срещу Украйна

Байдън осъди руските ракетни удари срещу Украйна

По думите му те демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин