Мир може да има само ако Америка и Русия се споразумеят. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан за германското сп. "Цицеро".

Той обаче не възлага надежди за това на настоящия американски президент Джо Байдън.

Орбан призова за преговори между Съединените щати и Русия за прекратяване на огъня в Украйна, като за целта той разчита на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, който освободи поста преди две години.

Прекратяването на огъня не трябва да бъде постигнато между Русия и Украйна, а между Америка и Русия, подчерта унгарският премиер.

Русия: Байдън пречи на мира с Украйна като подпомага агресията на Киев

Русия: Байдън пречи на мира с Украйна като подпомага агресията на Киев

След ударите в Украйна и коментара на американския президент

"Всеки, който си мисли, че тази война ще приключи чрез руско-украински преговори, не живее на този свят. Реалността на властта е различна", категоричен бе той.

Според Орбан Украйна може да се защити от руските нашественици само защото получава военна подкрепа от САЩ. Войната по негови думи била открита днес, защото американците са поискали да е така.

"Ето защо американците трябва да се споразумеят с руснаците. И тогава войната ще свърши", обобщи той.

Орбан обаче не смята, че президентът на САЩ Джо Байдън е правилният преговарящ от американска страна. По негови думи американският президент е отишъл твърде далеч.

Москва: САЩ отдавна участват в конфликта в Украйна

Москва: САЩ отдавна участват в конфликта в Украйна

Русия е готова за среща Путин - Байдън

Байдън каза такива неща за руския президент Владимир Путин, че двамата трудно могат да преговарят за мир, убеден е той.

Това, което ще кажа, ще прозвучи брутално, но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп, заяви Орбан.

След началото на войната Байдън нарече Путин "касапин", "военнопрестъпник" и "убийствен диктатор".

В резюме на интервю за друго издание, което предстои да излезе в следващите дни Berliner Zeitung дава други думи на Орбан в коментар за войната в Украйна.

Орбан казва, че когато е започнала самата война, е мислил само за унгарците, включително и за унгарците, които се намират в Украйна.

Унгарският премиер припомня, че на 5 февруари е бил в Москва и е разговарял с Путин, като руският президент е дал много добра оценка на украинската армия.

Според Орбан още през 2014 г. е имало опасност да се стигне до пълномащабна война, но това е било предотвратено от Ангела Меркел и благодарение на нейните умения да води преговори.

В момента Меркел я няма и затова се е стигна до тук, смята Виктор Орбан.