Колкото по-дълго Съединените щати насърчават агресията на Киев, толкова по-проблематично ще бъде намирането на дипломатически решения. Това се казва в коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова,  публикуван на сайта на руското външно министерство и цитиран от "Интерфакс". 

"От администрацията на Байдън продължават да постъпват противоречиви сигнали, в които спекулациите за "руската ядрена заплаха" се редуват с уверения за интереса на САЩ от бързото уреждане на конфликта в Украйна с мирни средства. В частност, представителят на Националния Съвет за сигурност (Съвет за национална сигурност - ИФ), който отказа, Между другото, коментирайки терористичната атака на Кримския мост, в интервю за един от водещите американски телевизионни канали той каза, че Русия пречи на "началото на мира преговори". 

Подобна риторика звучи на фона на мащабни доставки на оръжия за украинския режим, които Вашингтон, изглежда, не мисли да спира. Зад тези фалшиви призиви за мир не се крие нищо друго освен лицемерие, подчертават от външно министерство.

"Специално за американската страна още веднъж повтаряме: задачите, които си поставяме в Украйна, ще бъдат решени. Русия е отворена за дипломация, условията са известни. Колкото по-дълго Вашингтон насърчава войнственото отношение на Киев, не пречи, а насърчава терористите атаки на украински диверсанти, толкова по-проблематично ще бъде търсенето на дипломатически решения", се казва в коментара.

Байдън осъди руските ракетни удари срещу Украйна

Байдън осъди руските ракетни удари срещу Украйна

По думите му те демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин

Припомняме, че по-рано тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън осъди ракетните удари на Русия в Украйна. Той заяви, че те демонстрират "абсолютната бруталност" на войната на руския президент Владимир Путин срещу украинския народ.

Съединените щати категорично осъждат ракетните удари на Русия днес в Украйна, включително в Киев. Тези атаки убиха и раниха цивилни и унищожиха цели без военна цел. Те отново демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин срещу украинския народ, каза Байдън в изявление.

Русия подложи на обстрел Киев, Запорожие и други населени места в страната. По украинските територии бяха изстреляни 75 ракети. При ударите загинаха най-малко 11 души.

По думите на руския президент Владимир Путин, ракетните удари са в отговор на експлозията на Кримския мост, която Русия определи като терористичен акт.

Руски ракети по Киев и Запорожие
Обновена

Руски ракети по Киев и Запорожие

Експлозии са разтърсили и Лвов, Тернопил и Житомир