Президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че анексирането на части от Украйна от руския президент Владимир Путин е знак, че той мъчително се бори, съобщи "Ройтерс".

Байдън предупреди Русия, че Съединените щати ще защитават "всеки инч" от територията на НАТО.

Съединените щати и техните съюзници няма да се уплашат от Путин, заяви държавният глава. "Путин, разбери ме много ясно. Всеки инч."

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим

Президентът на САЩ също каза, че неотдавнашните изтичания от тръбопровода в Балтийско море се дължат на "умишлен акт на саботаж", който страната и нейните съюзници разследват, докато руснаците "изпомпват дезинформация".

Припомняме, че коментарът на Байдън идва след днешната церемония в Москва на  присъединяване на украинските територии Донбас, Запорожие и Херсон към Русия.

Анексирането на четирите украински региона, за които Путин припомни, че е проведен референдум и те са се самоопределили като част от РФ, е изпълнение на "великата освободителна мисия на нашата нация". Путин обеща пълно възстановяване на разрушенията в присъединените региони, изброявайки инфраструктурни дейности, които ще бъдат извършени, и обещавайки промени в жилищното настаняване, образованието и здравеопазването.

Сега Държавната дума на Русия трябва да ратифицира договора, след което Съветът на федерацията трябва да даде своето одобрение. Няма съмнение, че гласуването в двата органа ще бъде формална процедура до последния етап - подписването на указа от руския президент Владимир Путин.

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Но Киев няма да признае резултатите

Редица държави обявиха, че няма да признаят резултатите от проведените референдуми. 

На тях, според Москва и проруските власти, с огромно мнозинство гласувалите са поискали присъединяване към Русия. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък, че страната му кандидатства "по ускорена процедура" за членство в Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО. 

Президентът отбеляза, че именно в Украйна се решава съдбата на демокрацията в сблъсъка с тиранията и именно силата на украинските държавни граници може да укрепи силата на границите на всички европейски държави.

"Можем да гарантираме, че никой няма да посмее да върне войната на нашия континент", отбеляза държавният глава.