Украинският парламент одобри днес назначаването на бившия депутат и ръководител на Фонда за държавна собственост Рустем Умеров за министър на отбраната, съобщава "Ройтерс".

41-годишният Умеров заменя Олексий Резников, който помогна за осигуряването на милиарди долари западна военна помощ като министър на отбраната, но беше преследван от медийни обвинения за корупция. Припомняме, че Резников беше свален от поста от президента Володимир Зеленски в неделя.

Законодателите одобриха отстраняването на Резников в понеделник, след като той подаде оставка след решението на Зеленски.

Самият Резников не е бил обвинен в корупция, но казва, че е жертва на клеветническа кампания. Не се очаква отстраняването му да засегне военната стратегия на Украйна.

Зеленски: Всяко вътрешно предателство предизвиква ярост

Зеленски: Всяко вътрешно предателство предизвиква ярост

Вие трябва да работите в Украйна и за интересите на украинския народ, поиска президентът

"Добре дошъл на борда", написа министерството на отбраната в публикация в Twitter (X), след като парламентът гласува с огромно мнозинство в подкрепа на номинацията на Умеров. След като предложи Умеров, Зеленски каза, че са необходими нови подходи и други форми на взаимодействие с военните и обществото, тъй като войната вече е навлезнала в своя 19-ти месец.

"Да оглавиш отбранителната институция по време на пълномащабната война с Русия е голяма отговорност", каза премиерът Денис Шмихал. "Очакваме новият министър бързо да влезе в задълженията си и да продължи реформите в сектора на отбраната.

Преди назначаването си Умеров оглавяваше основната приватизационна агенция на Украйна - Фонда за държавна собственост - за около година. Той е признат за преобръщане на институцията и рестартиране на усилията за продажба на губещи държавни компании на частни инвеститори на фона на войната.