Украинският министър на отбраната Олексий Резников подаде оставка. По-рано президентът Володимир Зеленски обяви смяната му с Рустем Умеров, който беше ръководител на Фонда за държавна собственост, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Едно от основните си постижения като министър на отбраната на Украйна Олексий Резников нарече промяната на парадигмата в мисленето на западните партньори на Киев.

Когато пристигна във Вашингтон няколко седмици преди нахлуването на Русия и поиска страната му да получи системата за противовъздушна отбрана Stinger в Украйна за борба с руски самолети, той получи отговор: "Не, Олексий, това е невъзможно".

Година и половина по-късно западните танкове участват в украинската офанзива, а предаването на модерни изтребители на украинските въоръжени сили е само въпрос на време.

Но точно по този въпрос хората около президента Зеленски започнаха да критикуват Резников напоследък: системата за западни доставки на оръжие за Украйна не е напълно изградена и не само Западът е виновен за това.

В отношенията между Резников и канцеларията на президента на Украйна през последната година и половина като че ли се е натрупала известна доза взаимна умора. Адвокатът Резников отдавна сигнализира за готовността си да напусне за по-разбираема длъжност министър на правосъдието.

Въпреки това сегашната ротация на персонала трудно може да се нарече техническа. Тя протича под съпровода на скандали с покупки за воюващата армия, извършвани от Министерството на отбраната. Самият Резников последователно отрича всички обвинения.

По всяка вероятност след оставката от поста министър Олексий Резников ще оглави украинското посолство във Великобритания.

Ако обаче това назначение се случи преди присъдата на служителите на реда дали е имало злоупотреби при закупуването на храна и зимни униформи, това в очите на много украинци ще се превърне в лош прецедент, показващ, че властите са определили погрешно приоритетите си по време на войната.

Зеленски: Всяко вътрешно предателство предизвиква ярост

Зеленски: Всяко вътрешно предателство предизвиква ярост

Вие трябва да работите в Украйна и за интересите на украинския народ, поиска президентът

В неделното си обръщение Володимир Зеленски посочи наследника на Резников - това е ръководителят на Фонда за държавна собственост на Украйна Рустам Умеров, чиято кандидатура ще бъде разгледана от Върховната рада тази седмица. 41-годишният Умеров не е напълно неизвестен, но не можете да го наречете и твърде публичен.

Умеров е икономист по образование, работил е в сферата на телекомуникациите и инвестициите, същевременно е бил член на Меджлиса на кримско-татарския народ и помощник на неговия лидер Мустафа Джемилев по правата на човека и международната дейност.

През 2019 г. той беше избран в парламента от партията "Гласът" на певеца Святослав Вакарчук, беше автор и съавтор на десетки законопроекти, от закона "За коренното население на Украйна", който подразни Кремъл до защитата на правата на лекарите по време на пандемията.

След руската инвазия Умеров се присъедини към украинската делегация на преговорите с Русия и, както писаха западните медии, е могло да бъде отровен на тези преговори (самият той отрече това).

Умеров участва в размяната на пленници: именно той отлетя за Саудитска Арабия по време на сложната размяна миналата есен. Той вече беше там в ранг на ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна - той беше назначен на тази длъжност през септември 2022 г.

Невоенното минало на Умеров не трябва да бъде смущаващо. Първо, това е обичайна практика за страните от НАТО, към които Украйна се стреми да се присъедини. Второ, от самото начало на голямата война в Украйна беше създадена система, когато Генералният щаб воюва, а Министерството на отбраната осигурява логистиката на войната, взема политически и икономически решения, които осигуряват войната..

Според отзивите - Умеров е умен и компетентен, има най-широката мрежа от контакти в Украйна и чужбина, което е важно - той говори не само английски, но и турски и е добър комуникатор.

Освен това - и това е много важно в днешна Украйна - той има добри отношения с ръководителя на президентската канцелария Андрий Йермак, който често е наричан най-влиятелният човек в страната.

В Киев има достатъчно хора, които виждат във вероятното назначаване на кримския татарски политик Умеров силно и разбираемо послание от президента Зеленски към западните експерти и политици, които през последните седмици все по-често описват сценарии за края на войната, при които част от територията на Украйна ще остане под руско управление.

Резников: Контранастъплението на Украйна се бави, но се развива по план

Резников: Контранастъплението на Украйна се бави, но се развива по план

Той очаква победа на Украйна през 2024 година