Украинският министър на отбраната Олексий Резников призна в интервю за Си Ен Ен, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна не върви толкова бързо, колкото беше планирано, но отбеляза, че "не е загрижен" за резултата от операцията, тъй като тя се развива по план, цитира думите му Руската служба на Би Би Си. News.bg вече публикува извадки от това интервю.

Според Резников схващането, че настъплението трябва да е бързо, не е вярно.

Ръководителят на украинското военно ведомство посочи няколко причини, поради които настъплението на въоръжените сили на Украйна се развива по-бавно от очакваното, включително липсата на боеприпаси, снаряди и артилерийски системи.

"Това е въпрос на противовъздушна отбрана. Въпросът е също така, че имаме много дълга фронтова линия. И голям брой врагове се бият срещу нас. Така че това е война. Това не е компютърна игра", каза Резников пред Си Ен Ен в интервю, записано през уикенда.

Западни експерти смятат, че Въоръжените сили на Украйна са започнали настъпателна операция в началото на юни, но не са успели бързо да пробият отбранителните линии на руската армия.

Украинските военни са съсредоточили усилията си в три основни сектора на фронта, включително в района на Бахмут, на границата на Донецка и Запорожка област (близо до село Велика Новоселка, където се намира т.нар. "Времевски перваз"), а също и близо до град Орехов.

В резултат на първата вълна на офанзивата украинските военни загубиха известно количество техника, включително предоставена от западните страни, и преразгледаха тактиката си, твърдят анализатори. Според тях сега въоръжените сили на Украйна се опитват по-систематично да изтощават руските войски и да се възползват от пропуските в отбраната, когато се появят.

След загубата на първите танкове Украйна иска още "Леопард" 2 от Германия

След загубата на първите танкове Украйна иска още "Леопард" 2 от Германия

Всеки "Леопард" струвал колкото тежестта си в злато за една решителна офанзива

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в интервю за BBC в края на юни, че настъплението на въоръжените сили на Украйна върви по-бавно от планираното.

Резников е заявил пред Си Ен Ен, че "нашите генерали, нашите командири виждат истинската ситуация на бойното поле". "И отново, повтарям, основната ценност за нас е животът на нашите военни", подчерта министърът.

Си Ен Ен отбелязва, че обстановката на южния фронт, където въоръжените сили провеждат основното настъпление, е усложнена най-вече поради големия брой минни полета, поставени от руските войски.

Според Резников украинските военни трябва ръчно да си прочистват пътя, движейки се по пътеките в нивите. Според министъра на отбраната руснаците имат "сериозни отбранителни зони с мини" и през тях "е много трудно да се пробие".

"Трябва да използваме нашите военни, сапьори и да изчистим всичко това много бавно, за да подготвим коридорите за истинско настъпателно движение", каза Резников.

Той добави, че украинските войски предприемат действия в различни посоки, за да не дадат на руснаците да разберат посоката на главния удар.

FT: Зеленски обещава да ускори контранастъплението

FT: Зеленски обещава да ускори контранастъплението

Украйна отново използва западните оръжейни доставки

"Победа и влизане в НАТО до лятото на 2024 г."

По отношение на цялостния ход на войната Резников каза пред Си Ен Ен, че до следващото лято тя ще завърши с победа за Киев - след което Украйна може да получи покана за членство в НАТО.

Резников припомни, че следващата среща на върха на Северноатлантическия алианс, която ще се проведе през юли следващата година във Вашингтон, ще бъде юбилейна: на нея ще бъдат отбелязани 75 години от създаването на Алианса.

"Кой знае, може би това ще се превърне в много важен ден за Украйна", каза ръководителят на украинското министерство на отбраната. "Това е само моята прогноза."

На неотдавнашна среща на върха на НАТО във Вилнюс членовете на Алианса казаха, че бъдещето на Украйна е в блока, но отказаха да дадат точна времева рамка за нейното присъединяване. Те отбелязаха, че Украйна може да влезе в НАТО само в момента, в който изпълни всички необходими условия и когато всички членове го подкрепят.

В интервюто за Си Ен Ен Резников признава, че присъединяването на Украйна към НАТО не може да стане преди края на войната с Русия. И когато е попитан, дали смята, че войната ще приключи преди срещата на върха през 2024 г., министърът на отбраната бързо отговори: "Да. Ние ще спечелим тази война".

Ръководителят на украинското военно ведомство заяви, че Въоръжените сили на Украйна ще продължат да нанасят удари по Керченския мост и Кримския полуостров.

"Всички тези цели са официални, защото [тяхното поражение] ще намали способността им да се бият срещу нас и ще помогнат за спасяването на живота на украинците", каза Резников.

В отговор на въпроса влиза ли в намеренията на Украйна пълното унищожаване на Керченския мост, той каза: "Нормална тактика е да унищожиш логистичните линии на противника си, за да прекъснеш доставките на боеприпаси, гориво, храна и така нататък. Така че ще използваме тази тактика срещу тях."

Кога ще се появят F-16 в Украйна

Министърът на отбраната на Украйна също говори за обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16, доставката на които Киев очаква от Запада.

Според Резников обучението на украинските пилоти ще започне през август и ще отнеме "поне шест месеца". Така според най-оптимистичния сценарий украинските пилоти могат да започнат да летят с F-16 над Украйна до пролетта на следващата година, смята украинският министър на отбраната.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Резников подписа меморандум за обучение на украински пилоти за полети на изтребители западен модел, в него ще участват 11 държави: Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Великобритания.

Все още не е известно кой точно е готов да предостави на Украйна западни изтребители. По-рано някои западни страни съобщиха, че този въпрос се обсъжда активно.

Доклад за касетъчните боеприпаси

Резников каза още, че тази седмица Украйна ще представи на Пентагона доклад за това колко ефективно въоръжените сили на Украйна използват касетъчни боеприпаси, доставени от Съединените щати.

В интервюто той заяви, че самият той сега очаква с нетърпение да получи този доклад, който след това ще предаде на своите американски партньори.

"Надявам се, че тези боеприпаси ще бъдат по-ефективни от конвенционалните", каза Резников.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност в администрацията на САЩ, каза миналата седмица, че Украйна е получила американски касетъчни боеприпаси и е започнала да ги използва на бойното поле. Според Кърби украинците използват тези боеприпаси ефективно и целесъобразно, което вече показва някои резултати.

Резников не предостави подробности преди публикуването на доклада, но каза, че очаква касетъчните боеприпаси да бъдат най-ефективни "особено срещу артилерийски системи, по-специално по време на контрабатарейна битка, както и срещу вражески бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, и освен това те ще бъдат добри срещу пехотата на бойното поле".

Според украинския министър Украйна се е задължила да предостави на Пентагона такъв доклад като част от споразумението за доставка на касетъчни боеприпаси за нея.

Съединените щати по-рано заявиха, че предаването на такива снаряди на Украйна, които са забранени от международна конвенция (нито САЩ, нито Украйна, нито Русия обаче са я подписали), е временна мярка, причинена от изчерпването на запасите от стандартни 155-мм артилерийски снаряди.

САЩ не подкрепят атаките на Украйна в Русия, но припомнят кой започна войната

САЩ не подкрепят атаките на Украйна в Русия, но припомнят кой започна войната

Москва можела да прекрати конфликта по всяко време