Коалиция от 11 държави ще започне да обучава украински пилоти да управляват изтребители F-16 през август в Дания. Център за обучение ще бъде създаден и в Румъния, съобщава Ройтерс. Това заявиха държавни украински държавни служители по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Членовете на НАТО, Дания и Холандия, ръководят международните усилия за обучение на пилоти, както и на помощен персонал, поддръжката на самолети и в крайна сметка осигуряване на доставка на F-16 на Украйна във войната й с Русия.

Надяваме се, че ще можем да видим резултати в началото на следващата година, каза датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Досега никоя страна не се е ангажирала да изпрати F-16 в Украйна, въпреки че Полша и Словакия са доставили 27 МиГ-29, за да допълнят украинския флот от бойни самолети.

Киев, който започна контранастъпление срещу руските сили, многократно призовава западните страни да доставят самолети и да обучават своите пилоти да ги управляват, за да се противопостави успешно на господството на Москва във въздуха.

Трябва да защитим нашето цивилно население, нашата инфраструктура, критични обекти, нашите училища, нашите университети. Ето защо за нас е много важно тази коалиция за изтребители да стартира, посочи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той изрази оптимизъм, че резултатите ще станат видими до шест месеца.

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Копенхаген още обмисля дали и колко итребители да изпрати на Киев