На фона на загубата на първите танкове, доставени от западните съюзници на Украйна, Киев отново призова за засилена подкрепа, по-специално от Германия, съобщава "Украинска правда".

Украинската армия отчаяно се нуждае от много повече западни бойни танкове, бойни машини на пехотата и друга бронирана техника, заяви Андрий Мелник, заместник-министър на външните работи на Украйна.

Всеки "Леопард" 2 струва буквално колкото тежестта си в злато за една решителна офанзива, изтъкна той.

Според Мелник, който е и бивш посланик на Украйна в Берлин, Бундесверът е в състояние да осигури повече от 18-те вече доставени танка от своя резерв от над 300 такива машини. По негови думи настоящият им брой може да бъде утроен, без да се поставя в риск способността на Германия за отбрана.

Освен това Мелник поиска от Германия още 60 бойни машини на пехотата "Мардер".

Русия унищожила трактори, а не украински "Леопарди"?

Русия унищожила трактори, а не украински "Леопарди"?

Самите руски блогъри откриха доказателства за измамата

Политикът по въпросите на сигурността от Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер подкрепи искането на Мелник. "Съюзниците трябва незабавно да заменят цялото унищожено оборудване, като бойни танкове "Леопард" и бронетранспортьори, и да доставят допълнително въоръжение", настоя той.

Маркус Фабер от Свободната демократическа партия пък посочи, че "ясни изявления за замяната на изгубен материал" могат да "подкрепят защитниците в тяхната офанзива".

Мелник повтори и искането си Германия да предостави крилати ракети "Таурус" и да помогне за изграждането на мощни украински военновъздушни сили.

Украйна очаква стратегическото решение на Германия за активно участие в коалицията за изтребители, за да се даде възможност на украинските пилоти да се обучават на изтребители "Юрофайтър" и да бъдат предоставени над 130 самолета.

По-рано обаче беше съобщено, че германското правителство в момента не обмисля да доставя на Украйна крилати ракети с голям обсег "Таурус".

Русия: Украйна загуби осем "Леопарда"

Русия: Украйна загуби осем "Леопарда"

Тази информация не се потвърждава дори от руските военни блогъри