Украинският президент Володимир Зеленски е уверил западните си съюзници, че контраофанзивата на украинските въоръжени сили е на път да "набере скорост", пише Financial Times, като отбелязва, че "западните власти са разтревожени от бавния напредък на операцията".

Украинският лидер е разговарял чрез видеовръзка с международните лидери в областта на сигурността на четиридневния форум по сигурността в Аспен, където е бил обсъден темпът на украинската контраофанзива.

Според Зеленски украинските въоръжени сили са успели да започнат да отблъскват руските сили едва преди седмица - много по-късно, отколкото Киев се е надявал, - тъй като преди това украинските въоръжени сили не са разполагали с необходимите боеприпаси, оръжия и обучени бойци.

Принудителното забавяне на началото на операцията позволи на Русия да минира необходимата ѝ територия и да издигне отбранителни линии.

Но динамиката на фронта е на път да се промени - обеща Зеленски, като отново повтори искането си съюзниците да увеличат доставките на ракети с далечен обсег и да предоставят на Украйна модерни изтребители.

САЩ отделят още 400 млн. долара военна помощ за Украйна, но без касетъчни боеприпаси

САЩ отделят още 400 млн. долара военна помощ за Украйна, но без касетъчни боеприпаси

Това се очаква още във вторник

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, заяви на форума, че резултатите от военните усилия на Украйна ще станат ясни едва след като Киев задейства напълно силите си.