Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предложи на министрите на отбраната на ЕС да обучат 10 000 украински войници в допълнение към предишните планове през следващите месеци.

Това уточни руската редакция на Би Би Си.

В сряда след неофициална среща на министрите на отбраната на ЕС Жозеп Борел заяви, че програмата на ЕС за мисия за военна помощ, в рамките на която страните от ЕС трябваше да обучат 30 000 украински войници до новата година, ще бъде изпълнена до края на октомври. Сега вече са обучени 25 000 украинци.

"Знаете ли, аз винаги казвам, че трябва да правим повече и по-бързо [...] Все още смятам, че трябва да правим повече и по-бързо, и предложих на министрите да повишим задачата на тази мисия до 40 хил. обучени украински войници през следващите месеци", цитира пресслужбата на неговото министерство думите на Борел.

"Важно е също така да се помисли за променящите се нужди на украинската армия и да се работи не само върху количеството, но и върху качеството. Украинците се нуждаят от по-специализирано обучение за по-малките групи и за командния състав", добави ръководителят на външната политика на ЕС.

Борел съобщи също, че е предложил на министрите на отбраната петгодишен план за програмата на ЕС за военна помощ на Украйна, който лидерите на ЕС одобриха по принцип на срещата на върха през юни. Борел предложи в рамките на този план ЕС да заделя по 5 млрд. евро годишно за военна помощ за Украйна през 2024-2027 г.

Жозеп Борел: Русия се стреми да създаде нови зависимости с евтино зърно

Жозеп Борел: Русия се стреми да създаде нови зависимости с евтино зърно

Той призова развиващите се страни и Г-20, да говорят "с ясен и единен глас"