Европейският съюз предупреди развиващите се страни, че предлаганото от Русия евтино зърно, има за цел "да създаде нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност", според писмо, видяно от Ройтерс в сряда.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в понеделник призова развиващите се страни и  Г-20,  да говорят "с ясен и единен глас", за да накарат Москва да се върне към сделка, която позволява безопасен черноморски износ на зърно от Украйна и да спре насочени атаки към селскостопанската инфраструктура на Украйна.

Черноморската сделка за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

"Докато светът се занимава с нарушени доставки и по-високи цени, Русия сега се обръща към уязвимите страни с двустранни предложения за доставки на зърно на намалени цени, като се преструва, че решава проблем, който самата тя е създала", каза Борел.

Миналият месец, Путин заяви, че западните нации получават по-голямата част от доставките и отказват да премахнат санкциите срещу Русия.  В отговор на това, той обяви че Русия ще премине към "по-справедлива система за разпределение на ресурсите".

По време на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург, той обяви, че Русия ще предостави на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея до 50 000 тона зърно на всяка от тези страни, като ще осигури и безплатна доставка, каза той.

Гутериш за безплатното зърно на Путин: Шепа дарения не решават проблема

Гутериш за безплатното зърно на Путин: Шепа дарения не решават проблема

След краха на зърнената сделка и взаимните обвинения