Британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че алтернативата на решението за две държави в израелско-палестинския конфликт е "система на апартейд". Това коментира той в интервю за израелски вестник, цитирано от "Франс прес".

Припомняме, апартейд е политиката за разделяне на населението по расов признак в Южноафриканската република (ЮАР), практикувана между 1948 и 1990 г. 

Джонсън посети вчера Израел и палестинските територии, като отново потвърди подкрепата на Великобритания за Израел, но разкритикува строителството на нови израелски селища в окупирания Западен бряг.

"Това, което казваме, е, че вие трябва да имате решение за две държави или иначе имате определен вид система на апартейд", изтъкнал Джонсън в интервюто за в. "Джерусалем пост".

Решението за две държави, което означава създаването на палестинска държава, съществуваща в мир заедно с Израел, е основната цел на международната общност.

Американският президент Доналд Тръмп обаче внесе несигурност във връзка с ангажимента на страната си към идеята, когато се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом през февруари, подчертавайки, че ще бъде отворен за единна държава, ако това доведе до мир.

Палестинците се опасяват от перспективата за една държава, в която Израел няма да даде едни и същи права на евреите и арабите, като високопоставени лидери предупреждават, че това ще представлява "апартейд".

В сряда в Рамала, столицата на Палестинската автономия, Борис Джонсън подчерта, че политиката на неговото правителство била "абсолютно непроменена" и те остават ангажирани с решението за създаването на две държави.

Международната общност смята, че продължаващото разрастване на израелските селища в Западния бряг е основна пречка пред мира.

Части от правителството на Нетаняху, което е смятано за най-крайнодясното в историята на Израел, се застъпва за анексиране на поне част от окупирания Западен бряг.

При срещата си с Нетаняху Джонсън подчертал твърдата подкрепа на Великобритания към Израел, но също така засегнал застрояването в палестинските територии.

"Израел има преди всичко абсолютното право да живее в сигурност, а израелският народ заслужава да бъде защитен от тероризма", посочи Джонсън.

Но по-късно той добави: "Разбира се, ние трябва също така да се опитаме да премахнем пречките пред мира и напредъка като заселването."