Британският премиер Борис Джонсън е обвинен в корупция, след като стана ясно, че е поискал средства за ремонта на апартамента си от дарител от Консервативната партия, обещавайки в замяна да разгледа плановете за организирането на голямо изложение. Това предаде "Гардиън".

Министър-председателят е изправен пред редица въпроси, след като новопубликувани съобщения в WhatsApp между него и представителя на торите Дейвид Браунлоу показват уговорки за ремонта и съгласие на Джонсън за провеждане на изложение, с което Браунлоу е свързан и което в крайна сметка така и не се състои.

В четвъртък Джонсън беше принуден да се извини за това, че текстовите съобщения не са били предоставени на неговия независим съветник по етика Кристофър Гайдт по време на първоначалното разследване на случая миналата пролет.

Тогава Гайдт установи, че премиерът не е нарушил министерския кодекс по отношение на плащанията за ремонта на апартамента на "Даунинг стрийт", но Джонсън беше критикуван, че е действал "неразумно".

Въпреки че първоначално Джонсън казва пред Гайдт, че не е знаел, че Браунлоу финансира ремонта на резиденцията му на стойност 58 000 паунда, в четвъртък бяха публикувани пълните подробности за прякото искане на премиера за отпускане на средства.

Изтече снимка на Борис Джонсън в предполагаемо нарушение на Covid мерките

Изтече снимка на Борис Джонсън в предполагаемо нарушение на Covid мерките

От екипа му твърдят, че става дума за "работна среща"