Британският премиер Борис Джонсън е сниман на чаша вино заедно със съпругата си и служители в градината на "Даунинг стрийт" по време, когато във Великобритания е въведен локдаун и подобни събирания са забранени.

Снимката е от 15 май 2020 г. Тя е изпратена до The Guardian, след като миналата седмица британските власти отрекоха да е имало социално събитие с храни и напитки на "Даунинг стрийт". Обяснението им след изтичането на кадъра е, че той показва "работна среща".

Снимката обаче повдига въпроси относно това твърдение. На нея има бутилки с вино, липсва социално дистанциране и 19 души са се събрали на групи по терасата и моравата на "Даунинг стрийт" № 10.

По онова време социалните събиранията във Великобритания са ограничени до двама души, които могат да се срещат само на открито и на разстояние най-малко 2 метра.

Темата бе коментирана днес и от вицепремиера Доминик Рааб, който представи по-различна версия - според него хората на снимката си почиват след поредица от тежки работни срещи. По думите му това било в съзвучие с тогавашните правила

В последните седмици британският премиер се сблъска с редица обвинения, че се е забавлявал и е участвал в тържества, включително коледни партита, докато са действали ограниченията срещу Covid-19.

Оставки във Великобритания след скандала с коледните партита

Оставки във Великобритания след скандала с коледните партита

Съветничката на британския премиер Борис Джонсън Алегра Стратън подаде оставка и се извини за неуместните коментари