Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще бъде "най-добре", ако президентът на САЩ Доналд Тръмп да не се намесва в изборите във Великобритания, когато посети Лондон за срещата на върха на НАТО следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

Тръмп се намеси в изборите през октомври, като подчерта, че лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин би бил "толкова лош" за Великобритания и че Джонсън трябва да сключи коалиционно споразумение с лидера на партия "Брекзит" Найджъл Фараж.

Ала високопоставени консерватори са нервни, че Тръмп би могъл да разстрои предизборната кампания, когато дойде в Лондон, малко повече от седмица преди изборите на 12 декември, за които социологическите проучвания показват, че Джонсън е на път да спечели убедителна победа.

"Това, което традиционно не правим като близки съюзници и приятели, това, което традиционно не правим, е да се намесваме в предизборните кампании едни на други", настоя 55-годишният Джонсън.

"Най-доброто (нещо), когато имате близки приятели и съюзници като САЩ и Обединеното кралство, е нито една от страните да не се намесва в изборите на другата", допълни британският премиер.

По думите на Джонсън ако той запази властта, ще осъществи Брекзит до 31 януари - след близо четири години политическа криза след референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз през 2016 г., в който мнозинството от британците гласуваха за излизане от Общността.

Великобритания напуска ЕС на 31 януари най-късно, категоричен Борис Джонсън

Великобритания напуска ЕС на 31 януари най-късно, категоричен Борис Джонсън

Ако получим работещо мнозинство, ние ще напуснем най-късно на 31 януари