Британският министър-председател Борис Джонсън отказа да подаде оставка, призован от министрите, пристигнали в резиденцията му на "Даунинг стрийт", и заяви, че ще "продължи борбата", съобщи телевизия Sky News, като се позова на високопоставен източник от резиденцията.

Според телевизията ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател, един от основните съюзници на Джонсън, е била сред тези, които са призовали министър-председателя да се вслуша в преобладаващото мнение на консерваторите и да се оттегли. Към нея се присъединиха новият канцлер Надим Захауи, министърът на правосъдието на Уелс Саймън Харт и министърът на транспорта Грант Шапс.

Би Би Си съобщава, че лидерът на Шотландската национална партия Йън Блекфорд е заявил, че Джонсън "опорочава демокрацията" във Великобритания и ако не подаде оставка по собствено желание, ще бъде "разкрит".

Делегация от британското правителството иска оставката на Джонсънс

Делегация от британското правителството иска оставката на Джонсънс

Общо 36 членове на кабинета на Обединеното кралство са се оттеглили

В същото време министърът на цифровизацията, културата, медиите и спорта Надин Дорис заяви, че остава привърженик на Джонсън, като подчерта, че много колеги я подкрепят. "Борис Джонсън иска да продължи да се бори. Той вярва, че около него има достатъчно хора, за да продължи да работи", казва тя пред Би Би Си.

Повече от 30 души са напуснали правителството на Джонсън през последните два дни на фона на скандал, в който е замесен Крис Пинчър, заместник-главен организатор на управляващата Консервативна партия в Камарата на общините. След като в елитния лондонски клуб на консерваторите "Карлтън" в Пикадили той се напива и нарушава обществения ред, става ясно, че при назначаването на Пинчър на висши партийни и правителствени постове Джонсън е знаел, че преди това той е бил обект на парламентарно разследване за тормоз. Пинчер признава за стореното и подава оставка. Джонсън се извини на избирателите за назначението си.

Джонсън убеден, че правителството му няма да се разпадне

Джонсън убеден, че правителството му няма да се разпадне

В настоящите трудни времена кабинетът трябвало да продължи работата си

Призивите за оставката на Джонсън идват месец след като консерваторите инициираха вот на недоверие към своя лидер. Тогава Джонсън успя да запази поста си.