Британският премиер Борис Джонсън изрази увереност, че правителството му няма да се разпадне, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва след оставката на двама от неговите най-високопоставени министри и редица други служители в знак на протест срещу неговото ръководство.

Джонсън заяви пред законодателите, че икономиката е изправена пред трудни времена и нахлуването на Русия в Украйна представлява най-тежката война в Европа от 80 години насам.

"Точно това е моментът, в който бихте очаквали едно правителство да продължи работата си, а да не си тръгне, изтъкна той в британския парламент.

В последните дни политическата криза във Великобритания се изостря.

По-рано днес британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил Куинс подаде оставка. Така той стана поредният британски министър, който обяви, че напуска поста си през последното денонощие.

Още един британски министър хвърли оставка

Още един британски министър хвърли оставка

Заради получени "неточни инструкции"

Вчера Саджид Джавид подаде оставка като министър на здравеопазването, заявявайки на премиера, че Консервативната партия е "по-голяма от всеки отделен човек".

След него оставка подаде и министърът на финансите Риши Сунак.

До решението на двамата се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Двама британски министри хвърлят оставки

Двама британски министри хвърлят оставки

Според Джавид, оттеглянето му е заради премиера Джонсън

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Подадените министерски оставки означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост. Въпреки това обаче някои министри, сред които Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха заявка, че ще останат в правителството.