Британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил Куинс също подаде оставка, съобщава "Ройтерс".

Днес той обяви, че напуска, след като е получил "неточни" инструкции за направено от премиера Борис Джонсън назначение на политик, срещу когото е имало оплаквания.

Благодаря Ви, че се срещнахте с мен снощи и за искреното Ви извинение във връзка с инструкциите, които получих от "Даунинг стрийт" № 10 преди срещата с медиите в понеделник и които сега знаем, че са били неточни, посочва Куинс в изпратеното до британския министър-председател писмо с оставката си.

С голяма тъга и съжаление усещам, че не ми остава друг избор, освен да връча оставката си като министър по въпросите на децата и семействата, след като добронамерено приех и повторих тези уверения, отбелязва той.

Куинс е поредният британски министър, който обяви, че напуска поста си през последното денонощие.

Двама британски министри хвърлят оставки

Двама британски министри хвърлят оставки

Според Джавид, оттеглянето му е заради премиера Джонсън

Вчера Саджид Джавид подаде оставка като министър на здравеопазването, заявявайки на премиера, че Консервативната партия е "по-голяма от всеки отделен човек".

След него оставка подаде и министърът на финансите Риши Сунак.

До решението на двамата се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Ще се проверява дали е излъгал парламента за т.нар. "партигейт"

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Подадените министерски оставки означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост. Въпреки това обаче някои министри, сред които Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха заявка, че ще останат в правителството.