Британска парламентарна комисия изложи подробности за това как ще разследва дали премиерът Борис Джонсън е излъгал парламента относно партитата на Даунинг Стрийт, провели се по време на локдауна, наложен срещу пандемията от COVID-19, съобщава агенция Ройтерс.

Комисията по привилегиите ще проучи дали Джонсън, който по-рано този месец оцеля след вот на доверие, внесен от консервативните му депутати, е подвел парламента с различните си коментари относно т.нар. "партигейт".

Ако комисията установи, че той съзнателно е подвел парламента, конвенцията повелява той да подаде оставката си.

"След първото си заседание за разглеждане на въпроса, отправен към него, комисията призовава за представяне на доказателства и отчети от лицата, които са запознати със събития, свързани с разследването", се казва в изявление на Камарата на общините.

От комисията казаха, че тези, които желаят да представят доказателства, ще имат време да го направят до 29 юли. Ветеран от опозиционната Лейбъристка партия депутат Хариет Харман ще председателства комисията по време на нейното разследване, се казва в изявлението.

Комитетът каза, че сесиите за устни доказателства ще започнат през есента и че също така ще има желание да вземе устни или писмени доказателства от хора, които желаят да останат анонимни.

Разследването по британския "Партигейт" приключи със 126 глоби

Разследването по британския "Партигейт" приключи със 126 глоби

Борис Джонсън не е получил уведомление за друга глоба