Великобритания обяви, че не признава оценката на Европейския съюз за общите разходи за уреждане на Брекзит и че общата сметка оставала в рамките на първоначалните прогнози на правителството, информира "Ройтерс".

ЕС обяви по-рано, че Великобритания е длъжна да плати 47,5 млрд. евро на ЕС като част от финансовото си уреждане след Брекзит.

Числото се съдържа в бюджетните сметки на ЕС за 2020 г, като то покрива задълженията на Обединеното кралство за поетите към ЕС ангажименти до края на преходния период за Брекзит на 31 декември.

ЕС настоява Великобритания да му плати 47,5 млрд. евро за Брекзит

ЕС настоява Великобритания да му плати 47,5 млрд. евро за Брекзит

Тази сума е значително по-висока от очакваната

"Не признаваме това число", настоя говорителят на британския премиер Борис Джонсън пред журналисти.

"Това е оценка, изготвена от ЕС за собствените му вътрешни счетоводни цели. Например, тя не отразява всички пари, дължими обратно на Обединеното кралство, което намалява сумата, която плащаме", допълни говорителят. 

По-рано служители на британското финансово министерство подчертаха, че сумата трябвало да бъде по-малка.

Когато през юни 2017 г. започнаха преговорите за развода на Великобритания с ЕС, Брюксел настояваше първо да се уредят три въпроса.

Те бяха ирландската граница, правата на гражданите и финансовото уреждане, с други думи, това, което Великобритания дължи на ЕС заради миналите си задължения за членство.

Идеята за сметка за развода, възлизаща на десетки милиарди евро, вбеси евроскептиците. Тогавашният външен министър Борис Джонсън заяви, че ЕС може да остане с празни ръце, ако очаква Обединеното кралство да плати.

Други Брекзит активисти настояха, че Великобритания трябва да плати сметката само ако получи споразумение за свободна търговия.

Въпреки това британските власти прогнозираха, че сметката ще бъде между 35 и 39 млрд. британски паунда. Според консолидираните бюджетни сметки на ЕС за 2020 г. сметката е 47,5 млрд. евро, което се равнява на близо 41 млрд. британски паунда.