Активисти за независимост на Шотландия се възползваха от коментарите на британския премиер Борис Джонсън, в които той каза, че създаването на парламента в Единбург било "катастрофа", предаде "Франс прес".

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън, която е първи министър на Шотландия, написа в "Туитър", че си "струва да се припомнят тези коментари на премиера следващия път, когато торите кажат, че не представляват заплаха за правомощията на шотландския парламент".

"Единственият начин да защитим и укрепим шотландският парламент е независимостта", настоя тя.

Борис Джонсън скандализира с коментари за децентрализацията на Шотландия

Борис Джонсън скандализира с коментари за децентрализацията на Шотландия

Нови щрихи към сепаратизма на Шотландия

Джонсън е казал на депутати от Консервативната партия по време на онлайн заседание вчера, че "създаването на шотландския парламент беше катастрофа северно от границата" и е било "най-голямата грешка" на бившия британски премиер Тони Блеър.

По-късно "Даунинг Стрийт" 10 отбеляза в изявление, че Джонсън "винаги е подкрепял делегирането на правомощия, но Тони Блеър не успя да предвиди възхода на сепаратистите в Шотландия".

"Децентрализацията е страхотна, но не и когато се използва от сепаратисти и националисти за разбиване на Обединеното кралство", се добавя в изявлението.

Дъглас Рос, който ръководи консерваторите в Шотландия, отговори, че "децентрализацията не е била катастрофа" и че "непрекъснатата обсесия на Шотландската национална партия за друг референдум - над работни места, училища и всичко останало - е катастрофа".

Преди парламентарните избори през 1997 г. на Шотландия беше обещан референдум за децентрализация от страна на Лейбъристката партия, а обещанието беше изпълнено по-късно същата година, което доведе до създаването на шотландски парламент през 1999 г.

Шотландия отхвърли независимостта от Великобритания на референдум през 2014 г., но натискът за ново допитване до шотландците се увеличи, след като Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз през 2016 г., решение, на което повечето шотландци се противопоставиха.