Обединеното кралство ще продължи да оказва натиск върху Европейския съюз да реформира протокола за Северна Ирландия, който е част от споразумението за оттегляне на Обединеното кралство. Това заяви британският министър-председател Борис Джонсън, който ще посети Северна Ирландия в понеделник, в статия, публикувана на уебсайта Belfast Telegraph в неделя вечерта.

"Много неща се промениха от приемането на протокола досега. Той беше изготвен при липсата на споразумение за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, когато не беше ясно дали изобщо ще може да бъде договорено.

Великобритания отряза ЕС за протокола за Северна Ирландия

Великобритания отряза ЕС за протокола за Северна Ирландия

Лондон решен да действа за разрешаване на търговското напрежение след Брекзит

Той е изготвен и преди световната пандемия и преди войната в Европа да предизвика кризата, която доведе до най-голямото увеличение на разходите за живот в страната от половин век насам", пише Джонсън.

Премиерът заяви, че Лондон остава "отворен за искрен диалог" с Брюксел, въпреки че ЕС последователно заявява, че не е възможно да се внесат промени в текста на документа.

"Надявам се, че позицията на ЕС ще се промени. Ако това не се случи, ще се наложи да се действа. Правителството е длъжно да се грижи за защитата на интересите на потребителите, гражданите и предприятията в Северна Ирландия в дългосрочен план.

Ирландия предупреди Великобритания да не пипа протокола

Ирландия предупреди Великобритания да не пипа протокола

Ирландският премиер препоръчва избягване на всякакви едностранни действия

През следващите няколко дни ще представим в парламента по-подробна оценка на ситуацията и планираните стъпки", заяви министър-председателят, като подчерта, че в сегашния си вид протоколът представлява пречка за икономическото възстановяване на Северна Ирландия след пандемията и за развитието на региона като цяло.