Великобритания няма да се свени да предприеме действия за разрешаване на търговското напрежение след Брекзит в Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

Страната е отхвърлила предложенията на Европейския съюз за разрешаване на противопоставянето между двете страни.

От месеци Лондон и Брюксел се опитват да излязат от задънена улица относно протокола за Северна Ирландия - споразумение, което Лондон сключи, преди да напусне блока, но сега твърди, че е неосъществимо.

Сделката на практика създаде митническа граница в морето между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, за да се запази откритата сухопътна граница на с Ирландия, която е член на ЕС.

Днес британският външен министър Лиз Тръс заяви, че предложенията на ЕС за преосмисляне на проверките на стоки, които преминават между Великобритания и Северна Ирландия, не разрешават основния проблем, "а в някои случаи ще ни върнат назад".

Ирландия предупреди Великобритания да не пипа протокола

Ирландия предупреди Великобритания да не пипа протокола

Ирландският премиер препоръчва избягване на всякакви едностранни действия

Цените се повишиха, търговията е силно нарушена и хората в Северна Ирландия попадат под различни закони и данъци от тези над Ирландско море, което ги остави без изпълнителна власт и представлява заплаха за мира и стабилността, посочи тя.

"Отговорът не може да бъде повече проверки, документи и смущения. Ние винаги сме предпочитали решение чрез преговори, но няма да се отклоним от предприемане на действия за стабилизиране на ситуацията в Северна Ирландия, ако не могат да бъдат намерени решения", категорична бе Тръс.

Великобритания иска цялостно преразглеждане на протокола и намекна за възможността едностранно да отмени част от него, ако не може да бъде постигнато ново споразумение - ход, който може да доведе до прекратяване на сделката за свободна търговия в момент, когато инфлацията расте и се засилват предупрежденията за британската рецесия през тази година.

Вчера ирландският премиер предупреди британския си колега да не се опитва едностранно да отменя някое от правилата след Брекзит, договорени с Европейския съюз за търговия с управляваната от Великобритания Северна Ирландия.

Великобритания се отказа да преговаря с ЕС за протокола за Северна Ирландия

Великобритания се отказа да преговаря с ЕС за протокола за Северна Ирландия

Лиз Тръс ще отмени голяма част от протокола

Това се случи, след като по-рано вестник "Таймс" съобщи, че британският външен министър Лиз Тръс ще отмени голяма част от протокола за Северна Ирландия, след като се е отказала от разговорите с ЕС за постигане на сделка след Брекзит.

Преди дни пратеникът на ЕС във Великобритания Жоао Вале де Алмейда заяви, че ЕС има готовност да поднови разговорите за протокола за Северна Ирландия след пауза поради скорошните избори, но не е склонен на кардинална промяна в споразумението, което стои в основата на правилата за търговия след Брекзит.

Протоколът беше старателно договарян, за да се избегне твърда граница с Ирландия, като същевременно ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., беше разтърсена от насилие миналата година, отчасти срещу протокола.

ЕС готов за рестарт на преговорите по протокола за Северна Ирландия

ЕС готов за рестарт на преговорите по протокола за Северна Ирландия

Съюзът обаче отказва преразглеждане на споразумението

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, "истински" изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Британското правителство настоя, че за всички останали стоки не били необходими детайлни проверки, за да се запази интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.