Британският външен министър Лиз Тръс ще отмени голяма част от протокола за Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на в. "Таймс".

Британското издание твърди, че тя се е отказала от разговорите с ЕС за постигане на сделка след Брекзит.

Служители от министерството на Тръс са изготвили законопроект, по силата на който едностранно ще бъде премахнато изискването за проверки на стоки, изпращани от Великобритания в Северна Ирландия.

Освен това ще бъде позволено на бизнесите в провинцията да престанат да следват правилата и разпоредбите на ЕС, а също се отнемат правомощията на Съда на ЕС да се произнася по въпроси относно Северна Ирландия.

Въпреки че от британското външно министерство поясниха, че все още не е взето решение, те посочиха, че "ситуацията е много сериозна".

Новината идва на фона на изказване на пратеника на ЕС във Великобритания от вчера, който заяви, че ЕС има готовност да поднови разговорите за протокола за Северна Ирландия след пауза поради скорошните избори, но не е склонен на кардинална промяна в споразумението, което стои в основата на правилата за търговия след Брекзит.

ЕС готов за рестарт на преговорите по протокола за Северна Ирландия

ЕС готов за рестарт на преговорите по протокола за Северна Ирландия

Съюзът обаче отказва преразглеждане на споразумението

"Таймс" посочва, че Тръс е заключила, че разговорите с ЕС са изпаднали в задънена улица и се очаква следващата седмица да предприеме ходове за отмяна на части от протокола.

Протоколът беше старателно договарян, за да се избегне твърда граница с Ирландия, като същевременно ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., беше разтърсена от насилие миналата година, отчасти срещу протокола.

Протоколът за Северна Ирландия вкара в задънена улица Великобритания и ЕС

Протоколът за Северна Ирландия вкара в задънена улица Великобритания и ЕС

Лондон счита, че мандатът за преговори е твърде ограничен

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, "истински" изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Британското правителство настоя, че за всички останали стоки не били необходими детайлни проверки, за да се запази интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.