Британския министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли заяви, че страната му "се мъчи да види как в рамките на настоящия мандат преговарящите с ЕС могат да продължат напред" по отношение на протокола за Северна Ирландия .

Стигнахме до някаква задънена улица, но не мисля, че е поради липса на добра воля, а по-скоро заради това, което считаме в Обединеното кралство като прекалено ограничен мандат за преговори, отбеляза той.

Клевърли обече увери, че Великобритания все още иска "уреждане чрез преговори с ЕС" и че страната ще продължи да работи по това.

По-рано британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство няма да се въздържа от предприемане на допълнителни стъпки, ако е необходимо, за да отговори на проблемите след Брекзит в Северна Ирландия.

Протоколът беше старателно договарян, за да се избегне твърда граница с Ирландия, като същевременно ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Нов повод за обтягане на отношенията между Брюксел и Лондон

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., беше разтърсена от насилие миналата година, отчасти срещу протокола.

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, "истински" изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Британското правителство настоя, че за всички останали стоки не били необходими детайлни проверки, за да се запази интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.

Германия няма да предоговаря протокола за Северна Ирландия

Германия няма да предоговаря протокола за Северна Ирландия

Берлин иска план за извънредни ситуации, в случай че Лондон прекрати едностранно протокола