Правителството на Великобритания настоя Европейския съюз да предоговори търговските споразумения след Брекзит за Северна Ирландия, след като размирици и нарушаване на бизнеса засегнаха неспокойната британска провинция, предаде "Франс прес".

Европейският съюз отдавна настоява, че от Лондон зависи да изпълни договореното в техния продължителен развод за Брекзит, а американската администрация също наблюдава внимателно британските маневри.

Лондон се въздържа да отмени така наречения протокол за Северна Ирландия, който изисква проверки след Брекзит на стоки, влизащи от основната територия на Великобритания.

В Северна Ирландия скочиха: Ирландия подбуди Студена война във връзка с търговията

В Северна Ирландия скочиха: Ирландия подбуди Студена война във връзка с търговията

Съветът на лоялистките общности представлява паравоенни формирования

Но британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис заяви пред парламента, че вместо ad hoc гратисни периоди за гранични проверки, Обединеното кралство се стремяло към "период на застой" за протокола, включително правни действия от ЕС.

Той настоя за нов диалог, "който се занимава с проблемите в пълни подробности".

"Приканваме ЕС да го погледне с нови очи и да работи заедно с нас, за да се възползваме от тази възможност и да поставим отношенията си на по-добра основа", подчерта Люис.

Протоколът беше старателно договарян, за да се избегне твърда граница с Ирландия, като същевременно ефективно запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

Меркел и Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота

Северна Ирландия, която претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., беше разтърсена от насилие тази година, отчасти срещу протокола.

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, "истински" изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Британското правителство настоя, че за всички останали стоки не били необходими детайлни проверки, за да се запази интегралният статут на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство.

Борис Джонсън твърди: имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

Борис Джонсън твърди: имало "разбирателство" с ЕС и САЩ за Северна Ирландия

След като Джо Байдън го скастри

Разочаровани от новата бюрокрация, откакто Великобритания напусна ЕС изцяло в началото на тази година, няколко британски компании вече спряха продажбите за Северна Ирландия или предлагат намален избор.

Търговската верига "Маркс и Спенсър" заяви, че в настоящия облик на протокола ще има "празнини по рафтовете" в Северна Ирландия тази Коледа.

В телефонен разговор вчера британският премиер Борис Джонсън каза на своя ирландски колега Майкъл Мартин, че протоколът "причинява значителни смущения" и промени били от съществено значение според "Даунинг стрийт".

Ала ЕС, който се стреми да запази целостта на своя единен пазар, подчертава, че Великобритания е действала недобросъвестно.

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Байдън с мерки срещу Борис Джонсън заради Северна Ирландия

Британският премиер затруднява мирния процес

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отрича ЕС да е догматичен при прилагането на протокола.

"Протоколът е важен, (мирното) Споразумението от Разпети петък е от първостепенно значение и затова не мога да си представя, че нашите британски приятели няма да проявят същата гъвкавост, която показахме ние", коментира тя миналата седмица.

Министърът по европейските въпроси на Ирландия Томас Бърн посочи, че Дъблин щял да "изслуша внимателно какво има да каже британското правителство", но настоя, че каквито и да е поправки трябва да зачитат трудно постигнатото споразумение.

"Готови сме да обсъдим всякакви творчески решения в рамките на протокола", отбеляза той по радио Би Би Си, като допълни: "Но трябва да признаем също така, че Великобритания сама реши да напусне единния пазар на Европейския съюз, да прилага търговски правила, да прилага бюрокрация върху стоките си, които напускат Великобритания, върху стоките, които влизат във Великобритания."

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

"Днес сме на кръстопът в нашите отношения с Великобритания"

Проточилите се спорове заради протокола пораждат загриженост у американската администрация на президента Джо Байдън.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви пред репортери вчера, че администрацията искала двете страни "да преговарят в рамките на съществуващите механизми, когато възникнат различия".

Джон Кери, пратеник за климата на Байдън и бивш държавен секретар, уточни пред радио Би Би Си, че американският президент от ирландски произход бил "дълбоко потопен във въпроса".

И той, и държавният секретар Антъни Блинкън са "дълбоко ангажирани да гарантират, че споразумението (от Разпети петък) е в сила и в крайна сметка има мир", изтъкна Кери.

Ирландците виждат обединена Ирландия до 25 години

Ирландците виждат обединена Ирландия до 25 години

Брекзит отвори стари рани в дълбоко разделения регион