Съветът на лоялистките общности в Северна Ирландия, който представлява възгледите на лоялистки паравоенни формирования, обяви, че Ирландия била заблудено правителство, което на практика е подбудило Студена война със Северна Ирландия във връзка с търговията, предаде "Ройтерс".

"Съветът на лоялистките общности изисква спешно да знае как британското правителство и Европейската комисия ще се справят с това заблудено правителство, което ефективно подбуди състояние на Студена война срещу Северна Ирландия и нейния народ", се подчертава в изявление на съвета.

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

Меркел и Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота

"Саймън Ковни обяви търговска война срещу Обединеното кралство", настояват още от Съвета на лоялистките общности, визирайки външният министър на Ирландия.

Съветът на лоялистките общности уточнява, че говори от името на екстремистките групировки Доброволчески сили на Ълстър, отряда "Червена ръка" и Асоциацията за отбрана на Ълстър.

Според съвета Ирландия е използвала разрива около Брекзит, за да намали търговския поток от Великобритания към Северна Ирландия и да го замени със засилен търговски поток от север на юг.

"Това ще наруши и потенциално ще сложи край на търговските отношения в рамките на Обединеното кралство, които просъществуваха в продължение на поколения. Това е нетърпимо и няма да бъде позволено да успее", настояха от Съвета на лоялистките общности.

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

ЕС заплаши Великобритания срещу едностранни действия относно Северна Ирландия

"Днес сме на кръстопът в нашите отношения с Великобритания"