Германия отказва да предоговаря целия протокол за Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

Говорител на правителството все пак поясни, че страната подкрепя усилията на Европейския съюз за намиране на решения по спорните въпроси по протокола.

Берлин настоява и за планове за извънредни ситуации, в случай че Великобритания реши да прекрати едностранно протокола за Северна Ирландия.

В сряда ЕС публикува предложения за промени в протокола, които предвиждат отпадане на 80% от граничните проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Не бяха предложени обаче промени за ролята на Европейския съд в отношенията между Съюза и Великобритания, каквото е искането на Лондон.

Великобритания очаква още отстъпки от ЕС по Брекзит

Великобритания очаква още отстъпки от ЕС по Брекзит

Предложенията на Съюза били неприемливи

Островът възнамерява да представи изменена версия на протокола, която е много вероятно да бъде отхвърлена от Брюксел.

По информация на "Файненшъл таймс" страни членки на ЕС са заставили европейския комисар по Брекзит Марош Шефчович да се подготви за възможна търговска война с Великобритания, ако текущите преговори между двете страни се провалят.

Франция, Германия, Италия, Испания и Нидерландия настояват за планове за извънредни ситуации при отношенията с Лондон, ако той прекрати заложените в Протокола за Северна Ирландия търговски споразумени.

Сред предложените мерки са налагане на мита върху британския износ, ограничаване на достъпа на страната до енергийните доставки на ЕС и прекратяване на цялото търговско споразумение между двете страни.

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Нов повод за обтягане на отношенията между Брюксел и Лондон