Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън загуби контрол над традиционните крепости в Лондон и понесе загуби на други места на местните избори, съобщава Агенция Ройтерс. Това показаха ранните резултати в петък, тъй като опозиционните партии се възползваха от последните проблеми на правителството.

Партията на Джонсън беше свалена в Уандсуърт - крепост на консерваторите с ниски данъци от 1978 г., която беше една от основните цели на опозиционната Лейбъристка партия.

Консерваторите също така заявиха, че са загубили контрол над района Барнет, който партията държи на всички избори освен на две от 1964 г. насам.

"Това е предупредителен изстрел от консервативните избиратели", каза Даниел Томас, лидер на консерваторите в съвета на Барнет.

Общият брой, който трябва да се изчисли по-късно в петък, ще предложи най-важната картина на общественото мнение, откакто Джонсън спечели най-голямото мнозинство на Консервативната партия от повече от 30 години на общите избори през 2019 г.

Бюлетината е първият изборен тест за Джонсън, откакто той стана първият британски лидер в жива памет, който е нарушил закона, докато е на власт. Той беше глобен миналия месец за това, че присъства на събиране за рожден ден в офиса си през 2020 г., нарушавайки правилата за социално дистанциране, които тогава бяха в сила, за да ограничи разпространението на COVID-19.

Първите резултати показаха, че Консервативната партия е загубила 92 места в съвета. Основната опозиционна Лейбъристка партия спечели 23 места, а либералдемократите - 42 места.

Лошият набор от резултати ще увеличи натиска върху Джонсън, който се бори за политическото си оцеляване от месеци и е изправен пред възможността за повече полицейски глоби заради присъствието му на други събирания, нарушаващи блокирането.

Резултатите ще определят почти 7000 места в съвета, включително всички тези в Лондон, Шотландия и Уелс, и една трета от местата в по-голямата част от останалата част на Англия.

Но загубата на Уондсуърт и Барнет символизира начина, по който Джонсън, който спечели два мандата като кмет на Лондон, загуби своята привлекателност в столицата. Подкрепата му за Brexit му струва подкрепа в Лондон, където мнозинството от гласоподавателите подкрепиха оставането в ЕС на референдума за Brexit през 2016 г.

Джонсън се извини пред британския парламент за "Партигейт"

Джонсън се извини пред британския парламент за "Партигейт"

Тази седмица депутатите решават дали да бъде разследван, че е подвел парламента