Днес в сръбската Скупщина започна разискването по предложението за резолюция за Косово, внесена в парламента от сръбското правителство.

Към депутатите първи се обърна президентът на Сърбия Борис Тадич, който отправи призив към присъстващите народни представители да приемат резолюцията, в която се отхвърлят становищата от плана на Марти Ахтисаари, с които, според думите му, се нарушава суверенитетът на Сърбия и нейната териториална цялост.

"Планът на Ахтисаари е всъщност план, който открива пътя към независимост на Косово, с който се нарушава суверенитета и териториалната цялост на нашата страна, които Ахтисаари изобщо не споменава" каза Тадич, цитиран от БНР.

Той предупреждава също, че приемането на предложението на Ахтисаари би имало противоконституционен характер, което ясно се изтъква и в проекта за резолюция.

В своето изказване премиерът на Сърбия Воислав Кощуница определи плана на Марти Ахтисаари като открита и груба атака на целостта на една демократична и европейска държава.

"В Белград Ахтисаари връчи предложение за разпокъсването на Сърбия. Връчено е предложение на Сърбия да се отнемат 15 процента от територията. Връчено е предложение, противно на волята на Сърбия, да се променят нейните международно признати граници", посочи Воислав Кощуница.

Според министър-председателя на Сърбия, съдържанието на предложението на Ахтисаари показва, че специалният пратеник на ООН вместо да се занимава с въпроса за устройството на областта Косово, е нарушил своя мандат и открил въпроса за държавния статут на Сърбия.