Премиерът Бойко Борисов заяви, че България очаква извинение от Турция заради изявлението на външния министър Мевлют Чавушоглу за намеса на Анкара в българския законодателен процес при поправките в Закона за вероизповеданията. Борисов коментира темата преди срещата си с турския вицепрезидент Фуад Октай в Букурещ, предаде БНР.

"Никак не ми е приятно това, което са казали там - намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат своето извинение за това, което са казали." - посочи Борисов.

По-рано днес по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция г-н Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно. Посланикът уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо

Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо

Направен е демарш относно думите на министъра

Бойко Борисов, който е в Букурещ на четиристранна среща с лидерите на Румъния, Гърция и Сърбия, съобщи подробности за сроковете за интерконектора с Гърция:

"С колегата Ципрас сме конкретизирали, надяваме се юни месец в два дни да подпишем и смесената компания за строителство и управление именно на тези транспортни коридори, за които говорим, за да могат парламентите да ги ратифицират - интерконектора Гърция-България, от 3 до 5 милиарда кубически метра газ. Тук имаме редкия шанс и ако колегите се обединим да го наричаме "Балкански хъб", "Балкански поток", за да може да не ги делим на различни държави съответно."

България, Гърция и Румъния са готови да изпратят писмо до Брюксел, с което да декларират подкрепата си за европейската перспектива на Сърбия, обяви още Борисов.