По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР е извикан посланикът на Република Турция Хасан Улусой и му е направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг.

На посланика е обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство

Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу е окачествено като неприемливо.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Да се отърсим от комплекса на малкия народ, съветва секретарят на Мюфтийството

Да се отърсим от комплекса на малкия народ, съветва секретарят на Мюфтийството

Ще се направи погасителен план към НАП за дълговете

Припомняме, промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедания нямаха просрочени задължения.

След обществено недоволство депутатите приеха, че дълговете няма да се опрощават, а ще се отлагат.

В деня, когато бяха приети окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската държава ще отложи погасяването на задълженията, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало намеса от Турция.

От Анкара искали да бъдат опростени дълговете на Мюфтийството, които са около 8 млн. лева. Запознати уверяваха, че от наеми на имоти Мюфтийството получава около 30 млн. лева годишно.

Информацията за намеса в българската вътрешна политика стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Междувременно стана ясно, че от партия ДОСТ са започнали "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Това стана причина за проверка, поискана от главния прокурор Сотир Цацаров дали подписката съответства на Конституцията.

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Влияние върху нас не е имало, дори и опити не е имало, увери Карадайъ