ГЕРБ са готови с измененията в закона за вероизповеданията. До десет години се отсрочват задълженията на вероизповеданията, обяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Няма опрощаване, а има отсрочване", изтъкна той.

Религиите щели да се изплатят, когато могат, в рамките на тези десет години.

"Такава процедура имало в ДОПК", поясни Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия в парламента. Тази процедура обаче не можела да се приложи спрямо вероизповеданията. Тя се отнасяла за стопанските субекти. Затова се налагала нова промяна.

"За срока на отсрочването тече лихва", обясни още Стоянова. Не е пояснено обаче как религиите ще си погасяват дълговете. 

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

ДПС не извива ръцете на ГЕРБ, увери Цветанов

Припомняме, че в сряда, 13 март, Цветанов обяви, че ГЕРБ се отказват от опрощаване на дълговете на мюфтийството.   Той обясни, че целта на закона е да се ограничи външното влияние върху вероизповеданията. 

Цветанов подчерта, че от ГЕРБ предлагат в закона не да има амнистия, а отсрочването на погасяването на дълговете на религиите.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова определи отхвърлянето на ветото на президента като поредната сделка между ГЕРБ и ДСП.

По думите ѝ ГЕРБ са се съгласили да опростят задълженията на мюфтийството, за да получат подкрепата на ДПС за ветото на Румен Радев.

Нинова заяви и че БСП са се сприятелили със Съюза на патриотичните сили "Защита", които са част от малката коалиция в управлението на държавата "Обединени патриоти" (ОП).

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за вероизповеданията

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за вероизповеданията

Държавата трябвало да плаща, за да няма намеса отвън

На 7 март депутатите решиха да опростят около 8,2 млн.лв. дългове на вероизповеданията. 

По повод обвиненията на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече да има сделка с ДПС за вероизповеданията. Малко по-късно Борисов потвърди същото. 

По думите му в ГЕРБ има десетки хиляди мюсюлмани и няма да се прави компромис с темата за етническата толерантност.

От ДПС реагираха остро на критиките на соцлидера Корнелия Нинова, като заявиха, че от БСП са преиграли. 

Депутатът от БСП Крум Зарков пък заяви, че на Консултативен съвет по националния сигурност е говорено само за финансиране на вероизповеданията, но не и за опрощаване на дълговете. 

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ДПС подкрепили ГЕРБ за ветото на Радев, ГЕРБ се съгласили да опростят дълговете на мюфтийството