Около 8,2 милиона лева общо са дълговете на вероизповеданията. Държавата обаче ще им ги опрости. Това реши комисията по вероизповеданията. Законопроектът на ДПС и ГЕРБ ще влезе в пленарна зала още утре. С промените в закона от миналата година държавата плаща заплати на свещениците. На имамите и мюфтиите не, защото тези средства трябваше да отидат за покриване на дългове на религиите. Затова законът пак трябваше да се променя. Иначе целта е да се ограничи финансирането на вероизповеданията отвън - основен довод за всички промени, свързани с финансирането на БПЦ и мюфтийството.

БПЦ получи 5 млн. лева от държавата за заплати на свещениците. БПЦ дължи значително по-малко от мюфтийството, нещо което стана повод за острите критики на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има сделка между ГЕРБ и ДПС за опрощаване на дълга на мюсюлманското вероизповедание.

За дългове на КСНС не е говорено, отсече Крум Зарков

За дългове на КСНС не е говорено, отсече Крум Зарков

Депутатът отрече твърденията на Йордан Цонев и Цветан Цветанов

Според промените регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. Амнистията на неплатените задължения ще се извършва по писмено искане, утвърдено от министъра на финансите. Искането ще се подава в 3-месечен срок от влизането в сила на закона. Актовете за освобождаването от неплатените публични вземания ще може да се обжалват по административен и съдебен ред. Неплатените вземания ще се отписват в 7-дневен срок от влизането в сила на административния акт за освобождаването от тях. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обясни след заседанието, че БПЦ не е поставяла въпроса за опрощаване на дълговете. В последните 10 години Светият Синод няма задължения към НАП, НОИ и институции, изтъкна той. Църквата се съобразявала с държавните закони. БПЦ уважава всички вероизповедания, стана ясно от коментара му в отговор на въпрос дали църквата има против, че ще се опростят дълговете на мюсюлманското вероизповедание.

Според митрополит Йоан законът нямало много да допринесе за националната сигурност, защото имало други закони, които се грижат за този сектор.

ДПС към Нинова: Преиграхте!

ДПС към Нинова: Преиграхте!

Не трябва да си играем на политика за сметка на националната сигурност, отсече Цонев