Министерски съвет отпусна 5 милиона лева за заплатите на свещениците. Това стана в началото на редовното правителствено заседание на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат преведени по-бързо парите на дирекция Вероизповедания, за да може да се дадат заплатите на свещениците.

Главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим благодари за отпуснатите средства на премиера и заяви, че това е много голяма помощ за малките населени места, за да има свещеници в църквите. Той се надява все повече млади хора да поискат да станат свещеници.

Борисов изпрати много поздрави на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и на владиката.

Припомняме, преди три месеца премиерът обяви договореното като промяне в Закона за вероизповеданията като изравняване на учителските и свещеническите заплати.

С приетото до този момент законодателство размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии с максималният размер на субсидията е 15 млн. лева на вероизповедание. Според последното преброяване от 2012 г. вероизповеданията, които отговарят на този критерий, са източноправославното и мюсюлманското. Останалите ще продължават да получават субсидия по досегашния ред чрез Закона за държавния бюджет през Дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет.