ГЕРБ се отказа от опрощаване дълговете на вероизповеданията

Целта на закона е да се ограничи външното влияние върху вероизповеданията, обясни на брифинг Цветан Цветанов. На КСНС при президента е решено да има закон за вероизповеданията и държавата да плаща заплатите на свещенослужителите. Според него спекулации били излезлите твърдения по темата.

Никой нямал договорка с ДПС, стана ясно от думите му. Партията на Мустафа Карадайъ не извивала ръце. Всяка една държава поддържа своите малцинства и религии във всяка точка по света, изтъкна Цветанов и посочи, че държавата дава за българските църкви по света 2 милиона лева.

От ГЕРБ ще предложат в закона не да има амнистия, а отсрочването на погасяването на дълговете на религиите.
Той очаква подкрепа и от други парламентарни сили на новото предложение за отсрочка на погасяването на дълговете. Задълженията са обезпечени напълно, поясни заместник-председателят на ГЕРБ.

Хамид Хамид не знае за крачката назад на ГЕРБ

Хамид Хамид не знае за крачката назад на ГЕРБ

Не бил чул за такова нещо

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че се обмислят различни варианти за отсрочката. Задълженията остават дължими, обясни финансист номер едно. Дългът бил обезпечен с имоти на вероизповеданията. Държавната субсидия в по-голямата си част ще се ползва от религиите.

Промяната идвала, за да отговори на обществените очаквания. Все още не е разговаряно с различните политически формации.

Цветанов се заяде с левите, които по непочтен начин се заиграли с темата. БСП трябвало да дойдат с Народното събрание да защитават интересите на избирателите си.

В края на брифинга Цветан Цветанов пък заяви, че ще му е интересно каква ще е новата опорна точка на червените. Той захапа левите за договора на червените на АЕЦ "Белене", проект за милиарди лева, а пък били скочили за опрощаването на 8 милиона лева за религиите.

Нямаме договорка, имаме принципи, отново каза заместник-председателят на ГЕРБ. Вчера червени депутати дошли в парламента, поговорили си с герберите и се хващали за главата от тия, с които ги въвлякла Корнелия Нинова, стана ясно от коментара му. Политиците насаждали напрежение, не отделните религии, според него.

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за вероизповеданията

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за вероизповеданията

Държавата трябвало да плаща, за да няма намеса отвън

Припомняме, решението чрез Закона за вероизповедания да се опростят дълговете на вероизповеданията предизвика сериозно обществено неодобрение, както и бурна реакция от страна на опозиционни партии, но и от страна на патриотите от т.нар. малка коалиция. Основно обвиненията бяха насочени към ГЕРБ и за това, че са сключили сделка с ДПС, тъй като основна част от задълженията към държавата, които биха били опростени, са на Главното мюфтийство.

В понеделник лично премиерът Бойко Борисов призова религиозните водачи - патриарха и мюфтията - да успокоят гражданите и да потушат напрежението.

ДПС не би се занимавало със сделка за опрощаване на 8 млн. лв. според политолози

ДПС не би се занимавало със сделка за опрощаване на 8 млн. лв. според политолози

От Мюфтийството не коментират опрощаването на дълга им, който е от 2005 г.