България има възможността да се случи същото, което е в съседните страни - Сърбия и Косово. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи след излизане от срещата при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Всички работят за поддържане на мира, стана ясно от думите му.

Относно информацията, че Главно мюфтийство печели над 30 млн. лева годишно от над 4 700 имота, Хаджи отказа да коментира приходите от имоти. Причината - той не се занимава със счетоводни въпроси.

Патриарх Неофит излезе от срещата минути по-късно.

"Разговорът беше полезен за всички, които го очакват днес". Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит след срещата с премиера Бойко Борисов и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Нека бъдем с отворени отношения, призова той и благодари на премиера за отношенията му към вероизповеданията в България.

И патриарх Неофит, и мелнишкият епископ Герасим отказаха да коментират дали нещо заплашва мира в страната.

Винаги сме работили ползотворно с правителството и каквито и да било технически моменти или въпроси, свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията могат да бъдат изчистени в комисиите, каза епископ Герасим.

Очакваме и бъдещи проекти - реставрацията на храм-паметник "Св. Александър Невски", Зографският манастир също има нужда от помощ. Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания без да разделя никого. Ние имаме специфични проблеми, обяви епископ Герасим.

Нашите братя, които изповядват ислям, имат особени административни и други проблеми.

И ние сме имали, но нашата Църква успя в последните години да ги изчисти. Трябва да се започне отначало, за да може да се реализира така добре замисления нов проект в Закона за вероизповеданията - да се финансират вероизповеданията с текущи разходи да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата и да се изключи възможността те да получават пари от чужбина, стана ясно от думите на епископ Герасим.

От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е благодарил за присъствието на двамата религиозни водачи.

Според Борисов на проведените до този момент срещи много ясно е заявено, че целта на промените в Закона за вероизповеданията е да получават финансиране от българската държава, а не от други държави.

По думите му по този начин: "няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ".

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие - спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност", заяви Борисов.

Според пресслужбата на МС премиерът се обърнал към патриарх Неофит с молбата да успокои хората, че "думата сделка в случая няма нищо общо".

Припомняме, след приемането на промените в Закона за вероизповеданията на първо четене от БПЦ нямаше реакция. Коментарите бяха от обществото.

"Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата", каза още премиерът Борисов.

Според него срещата днес в Министерски съвет е била, за да сме спокойни за етнически мир и толерантност: "Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", обясни министър-председателят пред духовните водачи, информираха от МС.

Малко преди 10 часа тази сутрин българският патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигнаха на среща в сградата на Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

Патриарх Неофит пристигна пръв с кола марка BMW, модел 740. Същият автомобил се използваше и от предишния патриарх Максим.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигна с черна луксозна S-класа (Mercedes S350).

Главното мюфтийство печелело над 30 млн. лв. годишно

Главното мюфтийство печелело над 30 млн. лв. годишно

ДПС си е взело мюфтийството на концесия според началника на кабинета на Недим Генджев

Поводът за разговора е общественият спор за решението да се опростят 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

Промените бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ и ДПС, което стана повод опозицията да заподозре сделка между двете политически сили.

Дончева: С 8 млн. лева ГЕРБ иска да си осигури кворума в парламента
Обновена

Дончева: С 8 млн. лева ГЕРБ иска да си осигури кворума в парламента

Разграбването на България стана по друг механизъм, обясни лидерът на Движение 21

*Припомняме, че след като години наред Косово бе юридически автономна област в състава на Република Сърбия, на 17 февруари 2008 година обяви независимост, която и до този момент остава непризната от редица държави. Исторически областта е свързана с националната парадигма на Сърбия, но фактически след изтеглянето през 18-ти век на православните християни, там започва да преобладава албанско и мюсюлманско население.