ГЕРБ няма достатъчно пари и иска да запуши с 8 млн. лева пробойните. Истинският проблем е кворумът, той ще се държи от ДПС. Важно е да останем на власт, а БСП показва, че иска да скъси срока на 44-ия парламент. ГЕРБ няколко заседания провалиха с командировки, с болнични. Те се откупуват така (чрез ДПС) от години.
Това заяви пред bTV лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Главното мюфтийство печелело над 30 млн. лв. годишно

Главното мюфтийство печелело над 30 млн. лв. годишно

ДПС си е взело мюфтийството на концесия според началника на кабинета на Недим Генджев

Припомняме, повод за думите й е решението за опрощаване на 8 млн. лева дългове само на Главно Мюфтийство, както бе решено на първо четене на Закона за вероизповеданията на 8 март. 

Седмици по-рано депутатите от БСП решиха да не влизат на заседанията на парламента.

Борисов посреща патриарха и главния мюфтия

Борисов посреща патриарха и главния мюфтия

Заради спора за опростените дългове на главното мюфтийство

Защо е необходимо да се опростят 8 млн. лева. Дали ще спести промените на ГЕРБ с пенсионната система, в резултат на която на над 300 000 пенсионера бяха взети инвалидните добавки.

Според Дончева арестът на няколко души от Силистра цели да покаже на 300 000 души с инвалидни пенсии, че парите им са били източени от порочна схема, а не, че държавата няма пари.

За отделянето на Косово намекна главният мюфтия на излизане от МС
Обновена

За отделянето на Косово намекна главният мюфтия на излизане от МС

Мустафа Хаджи отказа да коментира приходите на Мюфтийството от имоти

Разграбването на България стана по друг механизъм. Такива хора (като фамилиите, срещу които се водят дела - Арабаджиеви, Баневи, Стайкови - б.р.) бяха избрани да получат парче от държавата. Дали някой е наивен, че това е станало безвъзмездно - предоставянето на 70% от предприятието "Полимери" и това не е изисквало съответно разплащане.

Тази поредица от реторични въпроси зададе лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Припомняме, Дончева е защитник на Евгения Банева, сегашната съпруга на Николай Банев, който чрез масовата приватизация придоби "Полимери".

Прокуратурата не може да седи безучастна, когато народът е ограбен. Има такива, които ще се преследват и такива, които няма да се преследват. Защо точно тези са попаднали в списъка - не е ясно, каза Дончева.

Да преследваш олигарси е малко съмнително. От една страна - прокуратурата няма за какво да ги търси. Ако ги търси за неплатени данъци, това е въпрос на доказване и би могло да се справи.

Начинът за доказване на създаването на олигарси е през начина на придобиване богатство - законен начин, изтекли давности и е обречен. Всичко е свързано.

Защо не направихме действащ следприватизационен контрол, за да може хората да спазват принципите и след приватизацията. След като имуществото е изядено, изпито, нарязано на скраб е безсмислено да се разследва, стана ясно от думите на Дончева.

Според Дончева, от прокуратурата кръщават "организирана престъпна група" заподозрените, за да влезе делото в Спецсъда. Зад задружната престъпна дейност се е искало да са поне трима - семейство с дете или снаха и свекърва и групата е готова, стана ясно от думите й.

Доказателствата на прокуратурата са изключително измислени, смята тя и даде пример - да се носи наказателна отговорност за лошо управление на предприятия, за чужди неплатени данъци. Слагат се интернационални текстове.

Българската държава е разбрала къде са Арабаджиеви. Европейската заповед за арест (ЕЗА) пристига във всички държави. Георги Семерджиев с прякор Жоро Шопа (в чиято къща бяха открити Арабаджиеви), е близък до Брендо. Негово ли е това имущество, запита реторично Дончева.

Ветко Арабаджиев е бил шофьор на месокомбината на Пловдив. Как се сетиха тези, които раздават имущество да го направят облечен във възможности, продължи с въпросите си юристът.

Не може да си оправен - не може да дадеш тежкото машиностроене, металургията на хора, които очевидно нямат капацитета да управляват това. Да сложиш бивши величия от старото време в управата, коментира Дончева механизмите на приватизацията в България.

Както защитник на Евгения Банева юристът уточни, че тези заводи ("Полимери" и др.) са дадени на Банев, но 12 г. по-рано, когато той е бил с предишната си съпруга. Не може прокуратурата да се занимава с махленски клюки. Те могат да симпатизират на една жена на Банев, на друга. Очевидно зле е управлявано, каза Дончев

Като дадохте на Николай Банев тежката химия, а той е завършил българска филология, смятахте ли че той ще се справи, продължи Дончева с въпросите си, отправени неизвестно към кого.

Запитана дали Евгения Банева ще се кандидатира за евродепутат, Татяна Дончева каза: "Нямам практика да говоря по делата, по които съм адвокат. Евгения Банева може да се кандидатира или не - няма нужда от говорене".

Не може слугите на бившата комунистическа номенклатура, които управляват сега страната да ни подхвърлят едни обогатили се от процеса като парче месо на гладни кучета, обобщи процесите срещу Баневи, Арабаджиеви, Стайкови.

Относно разкритата схема за източване на НОИ в Силистра, Дончева също бе скептична. Дали гражданинът от Силистра, който сега е в ареста, е виновен, запита реторично Дончева и обясни, че с промените е все едно човек да взема заплатата си от 3 гишета.

"В Силистра 20-50 случая да намерят. Схемата се върти, за да обяснят защо на 300 000 няма да плащат инвалидни добавки", каза Дончева по този случай.

На въпрос: "Защо правителството покани Медведев в България", лидерът на "Движение 21" коментира, че "Турски поток" е делова сделка, тя се уговаря. Тези официални посещения се правят да се подпишат договори. По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България не бяха подписани никакви договори.

"Поканили сме да му кажем, че го обичаме, и той ни обича. Няма да стане както Бойко Борисов си мисли. Гърците са се изтъргували (за включване към газопровода - б.р.), да се изтъргуваме и ние, но това става с хора с можене, не с лакеи на комунизма. Да ме прощава комунизма, била съм депутат на социалистическата партия", каза Татяна Дончева.